Várpalota

2014.10.15. 17:32

Hatvan éves a városi könyvtár

Várpalota - Múltidéző kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelte szerdán a jogelőd városi könyvtár megalapításának 60. évfordulóját a jelenleg Krúdy Gyula nevét viselő intézmény.

Szabó Péter Dániel

Az egykori várpalotai Iparos Olvasókör könyvtárának 1945 után megmaradt köteteire építve 1954 augusztusában, egy kisajátított cipészműhelyben kezdte meg működését a várossá nyilvánított Várpalota első települési könyvtára, hangzott el a jó hangulatú rendezvényen. Az intézmény olvasóterét zsúfolási megtöltő érdeklődők előtt Volekné Temesi Zsuzsanna, a könyvtár munkatársa vázolta fel az elmúlt hat évtized történetét, ügyesen beillesztve az elmondottakba a meghívott vendégeket.



Talabér Márta polgármester és Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör vezetője hallgatja az előadókat (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Ott volt az önkormányzat művelődési osztályát évtizedekig irányító Madaras Annamária, az egykori szakszervezeti könyvtárat vezető Kriszt Istvánné, Koncz Józsefné és Szajp Istvánné nyugalmazott könyvtárigazgatók, de a könyvtárhoz ezer szállal kötődő Huszár Pál nyugalmazott tanárt, történészt, valamint a rendszerváltásig a várost vezető, 1992 óta a Könyvtárpártoló Alapítvány elnökeként dolgozó Csővári Jánost is meghívták a szervezők. A városi bibliotékát 1980-tól 1991-ig vezető Neményi László sajnos betegség miatt nem tudott ellátogatni a múltidéző rendezvényre.

Kriszt Istvánné (az előtérben) idézi fel az intézmény elmúlt évtizedeit

A rövid idő után kötetlen, s a közönséget is bevonó, interaktív beszélgetéssé váló programon minden meghívott vendég beszélt a könyvtárhoz, a könyvekhez való kötődéséről, s felidézte a régi időket is. Szó esett a nagy tudású Könczöl Imre könyvtárigazgatóról, aki 1956-os tevékenysége miatt úgymond száműzetésként került Várpalotára, ám olyan kulturális pezsgést hozott a városba, amelyet azóta is jó szívvel emlegetnek a helyiek. Nevéhez fűződik a Krúdy-kultusz megalapozása, egyben a helytörténeti kutatómunka elindítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!