Várpalota

2014.07.11. 11:19

A magyar zene évszázadai

Nagy sikerű évadzáró hangversenyt tartott a közelmúltban a Thury-várban a Várpalotai Bányász Kórus.

Szabó Péter Dániel

A város- és megyeszerte elismert dalkör évente több alkalommal is színvonalas koncerttel örvendezteti meg Várpalota kóruszenét kedvelő lakóit, így volt ez a napokban a Thury-vár rendezvénytermében is, ahol a szép számú nézőközönséget Huszárné Bacsárdi Valéria, a várpalotai önkormányzat humánerőforrás bizottságának elnöke köszöntötte.

Nagy sikerrel lépett fel a Horváthné dr. Csomó Orsolya (jobbra) vezette Várpalotai Gyerekkórus (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A bányász kórusnak komoly történelme van, mindezt jól példázza, hogy elődje, a Várpalotai Iparos Dalkör 1920-ban, azaz közel 100 esztendeje alakult meg. A jelenlegi karnagy, Borbás Károly is történelmet ír, hiszen immár 23 éve, 1991 óta áll a kórus élén – méltatta a város kiemelt kulturális együttesét az önkormányzati képviselő.

Mátrai Balázs (az előtérben) gitárral kísérte a Várpalotai Bányász Kórus előadását (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Huszárné Bacsárdi Valéria szavai után aztán a kóruszenéé volt a főszerep a várban. A koncert egyfajta muzikális időutazásnak is beillett, hiszen  nyitányként az ősi, tiszta forrás, a népdal volt a középpontban, ezután középkori gregoriánt hallhattak a megjelentek, majd históriás énekek csendültek a 16. századból. Esterházy Pál dallamaival, valamint a 19-20. század zenei világával és kortárs darabokkal is elvarázsolták a hallgatóságot a jól felkészült kórus tagjai. Olyan ismert zeneszerzők darabjai szólaltak meg Borbás Károly vezényletével az ódon falak között, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Kocsár Miklós.

Zenei időutazásnak is beillett a Várpalotai Bányász Kórus évadzáró koncertje a Thury-várban  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A hagyományoknak megfelelően vendégeket is hívott hangversenyére a Várpalotai Bányász Kórus. A Cserregő Néptáncegyüttesből ismert Forgács Zsuzsanna népdalénekes, valamint a Horváthné dr. Csomó Orsolya vezette Városi Gyerekkórus énekművekkel, Mátrai Balázs, Végvári Gábor, Végvári Dorottya és Józsa Eleonóra pedig hangszeres játékkal színesítette az igen tartalmas koncertet, s fokozták a zenei művek előadásának korhű jellegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!