Utazó

2015.03.11. 13:53

Zakynthos legszebb települései (x)

Zakynthos (Zákinthosz) az egyik legszebb görög sziget és az egyik legkedveltebb turistaparadicsom nem csak Európában, de az egész világon. A csodálatos strandjai és éttermei mellett érdemes bebarangolni az egész szigetet, és megtekinteni a csodálatos zakynthos-i településeket is.

Zakynthos Town

Zakynthos központja és egyben legnagyobb kikötője 10000 lakossal rendelkezik. Zante, ahogy a helyiek nevezik, a sziget keleti partján fekszik, egyedi építészetére nagy hatással voltak a velenceiek, a franciák és az angolok, akik az elmúlt évszázadokban uralták a szigetet. Egy 1452-es földrengés számos épületet elpusztított, ekkor a neoklasszicista építészet nagy része is a természeti erők martaléka lett. Napjainkra csak néhány történelmi épület és templom maradt meg eredeti formájában.

Az új város az ősi település romjain épült fel, hogy megőrizze annak felépítését, de ez csak néhány helyen, mint például a Solomos téren sikerült. A tértől induló vízpart a sziget egyik legnépszerűbb része, mely számos étteremnek, turista shopnak, és komptársaságnak ad otthont. Maga a tér egy viszonylag nagy terület, melyet elegáns épületek vesznek körbe, nevét a híres görög költőről, a görög himnusz megalkotójáról, Dionysios Solomos-ról kapta. Solomos életét és munkáját is bemutatja a neki szentelt múzeum, mely a téren található.

Zakynthos Townban további múzeumok is elérhetőek a látogatók számára, mint például a Bizánc utáni korszak múzeuma, a Gregorios Xenopoulos novellista életének és munkájának szentelt múzeum, illetve az Agios Dionysios templom, mely a szent földi maradványait őrzi, és csodálatos falfestményekkel rendelkezik (forrás: Startutazás / Zakythos)

Keri

Keri Zakynthos Towntól 21 kilométerre nyugatra található, egy domb tetején. 700 lakossal kicsiny falunak számít, akik többsége a mezőgazdaságban dolgozik. Keri megőrizte hagyományos jellegét, kőházai és szűk utcácskányi hihetetlen nyugalmat árasztanak magukból. A faluközpontból csodás kilátás nyílik a tengerre, a turisták ellenére a település nem szakított a múlttal, és csupán néhány kávézóval rendelkezik.

Keri fő temploma a Panagia Keriotissa, mely látványos harangtoronnyal rendelkezik, s a helyiek hite szerint csodatevő erővel rendelkezik. A falu fő kikötője, Limni, 5 kilométerre fekszik, s benne egymást váltják a hagyományos halászhajók és a jachtok

Maherado

Maherado 1000 fős lakosával Zakynthos második legnagyobb faluja, a lakók többsége itt is mezőgazdasággal foglalkozik. A hegyi település Zakynthos Towntól 10 kilométerre délre található.

Fő látványossága a 14. században épült Agia Mavra templom, a lenyűgöző haranglábbal és freskókkal, ikonokkal. A faluközpontban található még az Agios Nikoloas templom és a Yperagathou kolostor is.

Volimes

Volimes Zakynthos Towntól 33 km-re északnyugatra található, két része Ano Volimes és Kato Volimes. A település is mezőgazdaságból él.

Volimes hegyvidéki felépítése és megjelenése még mindig őrzi a múltat, melyet a turizmus fellendülése sem tudott megváltoztatni. Keleti felén több kávézó épült, míg beljebb kőházak és templomok kereshetőek fel, melyek szerencsésen túlélték az 1953-as földrengést.

A legnagyobb templom az Agia Paraskevi, mely otthont ad számos minőségi freskónak és ikonnak. A hegytetőn magasló szélmalmok is a régmúltnak állítanak emléket. A turisták által kedvelt látnivaló még a 16. századból származó kolostor, az Agios Georgios.

Forrás: startutazas.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!