Utazó

2014.03.25. 06:55

Erős autók és finom italok München utcáin

Münchenről elsőre talán a sör és az autók jutnak az ember eszébe, pedig a város méltán vetélkedik a szerepét szédületes tempóban visszanyerő Berlinnel a Németország életstílus-fővárosa címért.

Klecska Ernő

München Németország legnagyobb területű tartománya, Bajorország (Bayern) fővárosa, bár ha ezt ők meghallják, nem örülnek. A Bajor Szabadállam ugyanis önálló entitás, mint ahogyan az itt élők is büszkék kivételes történelmükre és helyzetükre - ma gazdasági ereje miatt ez az ország egyik legfontosabb területe.

München igazi világváros, itt minden olyan nagy, de szép és nyüzsgő, egyesek szerint az ország egyik legszebb tere a Marienplatz, München központja a régi és az új városházával. Harangjátéka éppúgy Münchenhez tartozik, mint a Hofbräuhaus és a Frauenkirche, amely már messziről látható zöld toronysisakjával a város jelképe.

A történelmi kép mellett a modern negyedek, a Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße és a Tal a legújabb divat és az antik holmik széles kínálatát nyújtja. Ez a felső középosztály és a milliomosok terepe, de a kisebb pénzű turisták is megtalálják itt a nekik valót; a Schwabing, a Glockenbach- platz, Gärtnerplatz és a Müllerstraße környéke megfizethető árakon kínálja szinte ugyanazt, mint a drágább helyek. Ingyen látványosságnak pedig ott van az angolkert, az Isar folyó mellett lévő, egészen a belvárosig húzódó szabadidős oázis.

A belvárost a Marienplatzon álló Mária-oszlop és az új városháza uralja. A téren mindig hatalmas a tömeg, mutatványosok szórakoztatnak, még a felújítás sem zavarja őket.

 

Az igazi müncheni életstílust természetesen a sörkertek biztosítják. Ezeket itt pincének hívják - a legnevezetesebbek a Salvator, a Löwenbräu vagy a Hofbräu. Ennek a magyarázata roppant egyszerű: a sörfőzők italaikat régen a föld alatt tárolták, s ott helyben ki is mérték. A név azért is csalóka, mert egy-egy ilyen pince nemritkán 3 4 ezer ember is fogadni képes egyszerre.

Nem véletlen, hogy München főleg a söreiről híres, a minden ősszel megrendezett sörfesztivál, az Oktoberfest látogatók millióit vonzza.

Van azonban látnivaló ezen kívül is bőven. A belvárosba az oromfogazatos Karlstoron, azaz a Károly-kapun lehet bejutni. A központi teret a Marienplatzon álló Mária-oszlop uralja a maga tizenegy méter magas vörös márvány valóságában, a korinthoszi oszlopfőben végződő obeliszk I. Miksa választófejedelem hálaoszlopa volt azért, mert az 1620-as fehérhegyi ütközetben a Katolikus Liga csapatai élén legyőzte a cseh rendi felkelők csapatait.

A téren az egyébként szürke, de az ablakokban lévő muskátlik mindig színesnek tűnő új városháza határozza meg az összképet. Ennek híres bábjátékszerkezete a 85 méter magas toronyban található, amely 11 órakor mindig feleleveníti az 1568-as landshuti lovagi tornát udvari bolondok és lovagok felvonultatásával. Az épület mellett a közeli Miasszonyunk-templom, az itteniek szerint a dóm található legtöbbet a képeslapokon, 99 méter magas ikertornyai a városból mindenhonnan láthatók.

A városban állandóan sokan vannak, de legtöbben az Oktoberfesten. Magyar szemmel fura, de itt a fiatalok itt magától értetődőnek tartják, hogy utcai ruhaként hordják a népviseletet
Fotó: a szerző

Münchenben található a Német Múzeum, a világ legnagyobb technológiai-természettudományi múzeuma, a Régi és az Új Képtár, a Modern Képtár és Lenbachhaus, az Állami Antik Gyűjtemény és a modern kori gyűjteményéről híres Brandhorst Múzeum is. Múzeuma van itt természetesen a bajor ikonnak, a BMW-nek is. A Bayerische Motoren Werke székhelye is itt, a városban van, a múzeum igazi csodákat mutat be.

BMW-ket természetesen nem csak ott látni. Szinte mindenhol ilyen kocsik rohangálnak az utcákon.

Az 1972-es olimpiai játékokra készült Olympiapark, amit egy korábbi repülőtérből alakították ki, igazi látványosság. Gyönyörű kilátás a hegyekre, egy mesterséges tó, egy televíziótorony mint a mesékben. Az elegáns és tágas tér lehajtható tetejét Frei Otto tervei alapján készítették. A 290 méter magas olimpiai toronyban lift szállítja a látogatókat, akik, ha kedvük tartja, a 180 méter magasban lévő forgó panorámaétteremben meg is ebédelhetnek. Onnan, ha lenéznek és ezt kevesen tudják a történelemre látnak rá, hiszen a park közepén elhelyezkedő dombokat világháborús törmelékekből emelték.

 

Minden évben „folyik” a sör


Az 1810 óta minden év októberében megrendezett Oktoberfest hatmillió látogatójával, ötmillió liter sörével, kétszázezer pár sertéskolbászával hatalmas népünnepély. A Bajor szobornál lévő mező, a Theresienwiese hatalmas sörsátrakkal telik meg. A befogott lovak ünnepi díszbe öltöztetett söröshordókkal teli szekereket húznak végig a városon.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!