Tapolca

2015.03.29. 10:14

Mária napokat ünnepeltek Tapolcán

Idén ünnepli a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola első alapításának 130. évfordulóját; erről a diáknapok, a Mária-napok keretében ünnepségsorozattal emlékeztek meg.

Toldi Éva

A város első iskolája is valószínűleg a Templomdombon épült a 16. században, ahol a mai épülete áll, idézték fel a jubileumon. A mai iskola elődjét a 19. században emeltette az alapító Ranolder János veszprémi püspök, s eredetileg fiúiskola volt, mely 1880-ban nyitotta meg kapuit. A kommunizmus idején állami általános iskolaként működött, majd 1998-ban tulajdonosa, a Veszprémi Érsekség visszavette, s azóta ismét katolikus tanintézmény lett.

A háromnapos ünnep első napján Biblia-kiállítás nyílt az intézmény különtermében, melyet Földi István atya, lelki igazgató nyitott meg, majd másnap nagyszabású Szentírás-olvasó maraton kezdődött. Ebben az egész iskola részt vett, délelőtt a diákok, délután a tanárok olvastak a Könyvek Könyvéből részleteket, de sokan betértek a városlakók közül is a felolvasásra. Evangélikusok is eljöttek többen, valamint egy idős, 91 esztendős nyugalmazott atya, Bálint Andor is, aki hajdan a fiúiskola növendéke volt.

A kiállítás szervezője, Sötét Béláné hitoktató mutatja munkatársainak Zentai Gábor gyűjteményének egyik érdekes Bibliáját (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A harmadik napon, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, amely a csúcsa a Mária-napoknak, Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a szomszédos plébániatemplomban diákok és tanárok közösségében és szolgálatával. A főpásztor John Lennon, az anglikán énekes dalát, a Let it be (Úgy legyen!) címűt idézte a fiataloknak, amely a nap ünnepi eseményéhez, az Angyali üdvözlet történetéhez kapcsolódik szövegével. Mária igenje a teremtéstörténet csúcsa, mondta, mert azzal, hogy Isten a világba küldte Jézust, aki valóságos Isten és valóságos ember, áthidalta azt az óriási szakadékot, ami addig a mindenható és örökkévaló Teremtő és az időben létező és törékeny teremtmény között tátongott. Az ünnep a diákok és tanárok közös előadásával zárult, melyben felidézték az Angyali üdvözlet és Krisztus kereszthalála, Mária fájdalma a tanulók játékával, a tanárok kórusa Mária-antifónával és a Magnificat-tal (Mária hálaénekével) tette fényessé az ünnepet.

Címkék#Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!