Tapolca

2014.12.16. 11:23

Épek és sérültek együtt a színpadon

Tapolca - Az integrált színház előnyeinek jó példájának tanúja lehetett a közönség a Tapolcai Musical Színpad és a helyi sérültek közös előadásán a Tamási Áron Művelődési Központban.

A Diótörő és egérkirály című musicalt az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) tapolcai fiataljai a színpadosokkal együtt mutatták be. A szövetség alelnöke, Horváthné Somogyi Ildikó elmondta lapunknak, hogy három évvel ezelőtt kereste meg a Tapolcai Musical Színpad vezetőjét, Halápiné Kálmán Katalint azzal a kéréssel, hogy hozzanak létre egy integrált színházat. Akkor színpadra állították a fiatalok együttes közreműködésével a Padlás című musicalt, amely nagy sikert aratott. Az utóbbi másfél évben pedig már új darabot, a Diótörő és egérkirályt próbálták együtt az ép és a sérült fiatalok. Horváthné szerint a közös munka és előadás mindannyiuk életét fűszerezi. Miközben a sérülteket fejleszti, az épek toleranciát, elfogadást tanulnak.

A Tapolcai Musical Színpad és a helyi sérültek közösen adták elő a Diótörő és egérkirály című musicalt (Fotó: ÉFOÉSZ)

A színpad tagjai és a sérült fiatalok ezúttal is bebizonyították, hogy mire képesek együtt, mennyit jelent, ha segítenek egymásnak a hétköznapi életben és a színpadon is. A klasszikus Diótörő című mesét új keretbe ágyazó történet valóságos mese a mesében. A szeretetről, annak sok színűségéről szól, arról, hogy az igaz szeretetet mindenkinek meg kell tanulnia. A darab előadása módot adott arra, hogy a sérültek is próbára tegyék magukat. Megmérettek prózában, énekben és táncban. Bebizonyosodott, hogy köztük is vannak tehetségek, csak tudni kell megközelíteni és kiemelni őket. Ez pedig az önbizalmuknak is jót tesz. A két egymást követő napon rendezett előadásokon telt ház volt, a premiert követően Dobó Zoltán polgármester, az előadás védnöke gratulált tortával és pezsgővel a fiataloknak. Bernáth Ildikó, a támogatott lakhatás nagykövet asszonya, a másik védnök üdvözletét Horváthné adta át a szereplőknek. A darabot Sümegen is bemutatják a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!