Tapolca

2012.06.01. 17:36

Demonstráció a kórházért: ''Ne csak meghalni, születni is lehessen Tapolcán''

Tapolca - Mintegy ötszázan vettek részt azon a pénteki demonstráción, amelyet a városi kórház megmentése érdekében szervezett az intézmény dolgozóinak szakszervezete.

Szijártó János

A felvonulók a Trianon emlékparktól vonultak át rendőri felvezetéssel a Hősök teréig.  Mindkét helyszínen beszédek hangzottak el, illetve utóbbinál a tiltakozók petíciót is átadtak a város vezetésének.

Egy nappal korábban a város és a kórház vezetése sajtótájékoztatót tartott a közvélemény megnyugtatása érdekében, azonban a  rendezvényen tapasztalt hangulat, illetve a szónokok  megnyilvánulásai alapján ez nem  sokat változtatott a dolgok menetén. A demonstrálók továbbra sem szeretnék ha az aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás megszűnne Tapolcán, sőt a mostani vezetés 2010-es választási ígéretét, a szülészet visszaállítását is követelik.

A rendezvény előtt Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő, Dobó Zoltán  megyei-, Rig Lajos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tartott, részben reagálva az előző napi   megnyilatkozásokra, illetve vázolták  a tapolcai egészségügy jelenét, jövőjét.  

Rig Lajos, a kórházi dolgozók szakszervezetének  vezetőjeként arról szólt, hogy az eddig Tapolcára összpontosuló beteganyag Ajkán és Keszthelyen mindenképpen túlzsúfoltságot eredményez, és jelentősen növeli az egyébként is hosszú várakozási időt.  

Másrészt a betegutak sincsenek átgondolva, a téli szállítás ideje és kockázata  beláthatatlan következményekkel járhat. Se gépjármű, se szakszemélyzet nincs ehhez. Mindezt dr. Csonka László  sebészfőorvos is megerősítette. Az idő gyakran életet jelenthet, s ezt a lehetőséget  akarják a Tapolcán és környékén élőktől elvenni. Másrészt ez egy speciális terület, hiszen a mintegy hatvanezres vonzáskörzet a nyaralási szezonban megnégyszereződik. 
Rig Lajos egyúttal arra kérte Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselőt, hogy ne hazudozzon tovább, hiszen nem ő mentette meg a 250  kórházi dolgozó munkahelyét, és állításával ellentétben  a demonstráció  nem politikai indíttatású  rendezvény, hanem a kórházért aggódó helybeliek segélykiáltása.

Azoké, akiknek  elődei saját pénzükből, saját kezükkel építették, téglajegyet vettek, áldoztak a köz érdekében. Ebből nem lehet pusztán rehabilitációs intézmény és elfekvő,  hangzott el zárszóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!