Sport

2014.10.29. 14:15

Majdnem skalp - Az ajkaiak kis híján kiejtették az Újpestet a kupából

Hatalmas küzdelem után, csak tizenegyesekkel maradt alul az NB II-es FC Ajka a élvonalban szereplő Újpest ellen a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. A hazaiak a rendes játékrész utolsó percében mentették hosszabbításra a meccset.

Horváth Gábor

FC Ajka-Újpest 4:6 (1:1, 0:0)
Ajka, 500 néző. V.: Szabó Zsolt.
FC Ajka: Jánosa – Asztalos, Pákai, Mogyorósi – Köles, Varga, Csordás, Németh (Horváth, 45. p.), Szabó (Gunther, 71. p.) – Major – Mihalecz (Sowunmi, 67. p.). Edző: Zoran Kuntic.
Újpest FC: Dmitrovic – Sandro, Litauszki, Rojo (Forró, 45. p.), Vadász – Stanisavljevic, Nagy, Kosovic (Balogh, 45. p.), Simon – Bardhi (Nego, 84. p.) – Vasiljevic. Edző: Nebojsa Vignjevic.

A korai kezdési időpont (12.30) ellenére szép számmal látogattak ki a nézők az ajkai sporttelepre, ahová vendégszurkolók is érkeztek.

Az NB I-es fővárosiak egyáltalán nem B-csapattal álltak fel, ennek ellenére nem kezdett megilletődötten az FC Ajka, amely a nyolcadik percben már veszélyeztetett is. Szabó Zsolt kapott remek labdát, közeli próbálkozását Dmitrovic hárította. Kiegyenlített volt a játék, a vendégek nem tudtak nyomást gyakorolni a hazai csapatra, amely valamivel többet birtokolta a labdát, a fővárosiak kontrákból veszélyeztettek. Az egyik után a válogatott Simon Krisztián emelt kapu mellé.

A 18. percben óriási ajkai helyzet maradt ki. Villámgyors jobboldali támadást követően Szabó adott be, Mihalecz sarkalt, a kapu elé remekül érkező Varga Gábor pedig lőtt, 11 méterről szorongatott helyzetben, fölé.

A 28. percben Jánosának akadt dolga, a hazaiak kapusa Nagy Gábor életerős lövését tolta ki. Kemény párharcok tarkították a küzdelmet, ezekben érdekes módon sokszor az újpestiek bizonyultak „puhábbnak”. Az Ajka nem játszott hibátlanul, de fegyelmezetten harcolt.

A félidő végét alaposan megnyomták a hazaiak. Először egy formás támadás végén Németh lövését blokkolták, majd nem sokkal később Major próbálkozása a felső kapufán csattant.

Fordulás után Köles talált majdnem a saját kapujába, Jánosa jó helyen állt. A vendégek lendületesen kezdtek, jóval veszélyesebben játszottak, aminek meg is lett az eredménye.

Az 52. percben Stanisavljevic fejelt közelről a kapuba, 0:1.

Pákai egyenlített majdnem nem sokkal később, baloldali szabadrúgást követően üresen fejelt, a játékszer Dmitrovic ölében landolt. Egy perccel később Major ugrott ki ígéretes helyzetben, de nem tudta megverni védőjét.

Megváltozott a játék képe, az Újpest nyugodtabban, türelmesebben futballozhatott. Jánosának kétszer is nagyot kellett védenie.
Kuntic frissítette a támadóegységet, Mihalecz és Szabó helyére Suwunmi és Gunther érkezett. Az Ajka igyekezett építkezni, a vendégek kontráztak. A folytatásban nem sikerült veszélyes helyzetet kialakítaniuk a vendéglátóknak. Egészen a 88. percig, Major tüzelt balról egy szép csel után, Dmitrovic öklözött szögletre.

Az utolsó pillanatban egyenlített az Ajka! A hosszabbítás utolsó másodperceiben a 92. percben Asztalos Dávid gyönyörűen tekert a bal felsőbe. Kapufás gól!

Jöhetett a hosszabbítás, pedig a vendégek sofőrje már melegítette a buszt. A hazai táborban természetesen óriási volt az öröm.

A ráadás első félidejében az Újpest volt veszélyesebb. Fordulás után viszont a hazaiak kerültek remek helyzetbe, Suwunmi csúsztatásával Major ugrott ki, akit Litauszki utolsó emberként rántott le. Érthetetlen módon a védő csak sárga lapot kapott. A szabadrúgást Varga fölé lőtte. Nem sokkal később Dmitrovic védett két hatalmasat, Sowunmi egy az egybe került a kapussal, ráadásul duplázhatott is. A második lövés után az ajkai támadó elcsúszott. Óriási lehetőség volt. Az utolsó támadásnál Simon a kapufát találta el, Jánosa beleért a labdába. Jöhettek a tizenegyesek.

Litauszki kezdte, belőtte, 0:1.
Gunther, kegyetlenül bevágta, 1:1.
Az Újpest kapusa, Dmitrovic is értékesítette a büntetőt, 1:2.
Sowunmi, kimaradt.
Nego, belőtte, 1:3
Mogyorósi nem hibázott, 2:3.
Simon belőtte, 2:4.
Asztalos szintén, 3:4.
Balogh befejezte, 3:5.

Az Újpest jutott tovább.

 

Zoran Kuntic: – A fiúk minden dicséretet megérdemelnek. Partiban voltunk az Újpesttel és közelebb álltunk a továbbjutáshoz, mint ellenfelünk.

Nebojsa Vignjevic: – Nem játszottunk jól és ezért meg is bűnhődtünk. Szerencsésen jutottunk tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!