Sport

2014.09.15. 16:57

Kihelyezett ülést tartott a Thury-várban a Magyar Olimpiai Akadémia

Az idén 10 éves Várpalotai Olimpiai Baráti Kör munkáját is méltatták a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) kihelyezett tanácsülésén hétfőn a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Az 1985 óta működő szervezet, amelynek küldetése többek között az olimpiai mozgalom hagyományainak ápolása és az olimpiai eszmével kapcsolatos nevelés, oktatás, kutatás támogatása, nem véletlenül tartotta kihelyezett tanácsülését a Várpalota jelképének számító épületben. Ezzel is szerették volna elismerni azt a munkát, amelyet az elmúlt 10 esztendőben a Poór Gyula elnök vezette Várpalotai Olimpiai Baráti Kör (VOBK) végzett, mondta el az ülés nyitányaként Aján Tamás, a MOA elnöke, aki 1989-ben Schmitt Páltól vette át a szervezet vezetését.

Aján Tamás elnök és Jakabházyné Mező Mária, a szervezet főtitkára a tanácsülésen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az országos szervezet tanácsa negyedévente ülésezik, ebből minden esztendőben egy alkalommal vidéki helyszínen ülnek össze. Ez alkalommal a helyi baráti kör évfordulója miatt esett a választás Várpalotára, hangzott el a vár Thury-termében, ahol Aján Tamás és Poór Gyula is köszöntötte a vendéglátó város polgármesterét. Talabér Márta a tanácstagok előtt beszámolt a település sportéletéről, külön szót ejtett a nyár folyamán nemzetközi sikereket is elérő Ligetvári Patrik kézilabdázóról és Ludszky Zsolt karatésról.

Tanácsülés a vár Thury-termében. Szemben Jakaházyné Mező Mária főtitkár, balra Talabér Márta polgármester, jobbra Aján Tamás, a szervezet elnöke (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Külön napirendi pontként mutatkozott be a megjelenteknek a VOBK. Poór Gyula elnök szavait Miklós László, a szervezet titkára vetített képes előadással egészítette ki, ami 2004 óta történteket foglalta össze. Elhangzott, a baráti kör évről-évre az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódó kiállításokat, vetélkedőket és helyi rendezvényeket szervez, de nagy sikerűek a sportolói élménybeszámolók is, amelyek keretében ellátogatott már Várpalotára többek között Buzányszky Jenő labdarúgó, Cseh László úszó, Magyar Zoltán tornász, Pars Krisztián kalapácsvető, Vörös Zsuzsanna öttusázó, s természetesen a palotai születésű kiváló kézilabdázó, Gál Gyula is mesélt élményeiről a helyi gyermekeknek és felnőtteknek. Poór Gyula hozzátette, az évforduló apropóján még az idén a baráti kör munkáját bemutató kiadványt is készítenek.

A továbbiakban a tanács tagjai méltatták a jelenleg 29 taggal működő VOBK munkásságát, kiemelve, hogy hazánk olimpiai baráti körei közül az egyik legjobb és legeredményesebb a várpalotai csoport.

A folytatásban Jakaházyné Mező Mária főtitkár számolt be a MOA következő, budakalászi vándorgyűlésének előkészületeiről, illetve a Dr. Mező Ferenc Szellemi Dákolimpia idei kiírásának részleteit vitatták meg a tanács megjelent tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!