Sport

2015.03.29. 13:46

SEHA-Liga győztes a Veszprém!

Meggyőző fölénnyel nyerte a SEHA-Liga döntőjét a Veszprém férfi kézilabda együttes a fehérorosz Meshkov Brest ellen. A bakonyiak tizenegy góllal verték a belorusz bajnokot.

B. Virág Rita

Veszprém-Meshkov Brest 32:21 (14:9)

Veszprém, 5000 néző. V.: Nachevski, Nikolov (macedónok). Veszprém: Mikler - Chema, Sulic 2, Nagy 2, Schuch, Terzic, Ugalde 8. Csere: Ilic 1 (1), Marguc 9 (5), Nilsson 1, Zeitz 1, Lékai 4, Gulyás, Iváncsik, Ruesga 3. Edző: Carlos Ortega. Meshkov Brest: Pesic - Rutenka 2, Shylovich 1, Nikulenkau 4, Stojkovic 8 (4), Kamyshyk 1, Vukic 1. Csere: Charapenka (kapus),  Babichev, Karacic 1, Bozovic 2, Manojlovic. Edző: Zeljko Babic.

Kiállítások: 8, ill. 2 perc.

Hétméteresek: 7/6, ill. 4/4.

A bronzmeccset a PPD Zagreb nyerte nagy csatában, végig vezetve 26:23-ra.

A döntőre a hazaiak közül a még csütörtökön kisebb sérülést szenvedett Iman Jamali, valamint Mirko Alilovic maradt ki, aki az elődöntőben ugyancsak a maródiak sorsára jutott. A helyére a fiatal Rózsavölgyi Gergő kapust nevezte Ortega mester.

Nikulenkau találatával indult a derbi, majd Nagy labdaszerzését követően Ugalde egalizált. A Meshkov Brest ismét előnyhöz jutott, de Marguc gyorsan válaszolt, s ettől kezdve már csak a Veszprém vezetett. Az első negyedóra izgalmasan alakult, a beloruszok nem hagyták magukat lerázni (15. perc: 6:6).

Marguc és Ugalde játéka aztán meghozta a várva várt áttörést: a remek veszprémi védekezés után mindkét szélsőnek több lehetősége is akadt a gólszerzésre, amivel éltek is. Zeitz adott remek labdát Nilssonnak és ekkor már 10:6-ot mutatott az eredményjelző.

Hat perces gólcsendet tört meg Bozovic, majd Rutenka volt eredményes és ismét szoros lett (10:8). Lékai érkezése új lendületet adott a veszprémieknek, s a játékrész végén Marguc büntetőivel, illetve Ugalde kínai figurából elért nagyszerű góljával tetemesre hízott az előny (14:9).

Fontos megjegyezni, hogy úgy vezetett öt góllal a Veszprém, hogy egyetlen átlövés gólt sem szerzett, Ilic csak hetesből volt eredményes, míg a jobb oldalnak egyetlen ziccerre telt.

Szünet után továbbra is kiemelkedően teljesített a kapuban Mikler, míg Marguc és Ugalde ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta, így a 36. percben már 17:10 állt az eredményjelzőn.

A Brest láthatóan elfáradt, míg a Veszprém továbbra is nagy tempót diktált.

A két szélső mellett Lékait is ki kell emelnünk, aki nemcsak nagy kedvvel, hanem nagy szívvel és igen gólerősen kézilabdázott, és vezérletével csapata fokozatosan növelte a különbséget. Az 52. percben pedig már tízet számolt a közönség a Meshkov Brestre (28:18).

Ruesga beszállása fantasztikus gólokat hozott, az irányító rövid idő alatt szerzett három elképesztő találatot. A végére a Veszprém meggyőző sikert aratott, s ekkor már mind az ötezer néző állva ünnepelte a házigazdák első SEHA-Liga győzelmét.

Csodás ünneplés kezdődött, s a díjátadón az is kiderült, a négyes döntő legjobbjai közé beválasztották Margucot, Chemát, Nagyot és Miklert is.

Nyilatkozatok:

Zeljko Babic: - Az első húsz percben jó játékot mutattunk, aztán a Veszprém szép lassan fölénk kerekedett. Ellenfelünk nagy tempót diktált, magas színvonalon játszott, amit mi nem tudtunk tartani. Remélem, a BL-ben is eljut a legjobb négy közé.

Ivan Karacic: - Jó meccset játszottunk, de sok problémánk volt, többen hiányoztak sérülés miatt. Ez főleg a második félidőben mutatkozott meg, elfáradtunk.

Carlos Ortega: - A védelmünk és a kapusunk remekül teljesített. Meglepett minket, hogy a Brest 5+1-es védekezéssel kezdett, erre nem számítottunk. Boldogok vagyunk, hogy megnyertük a ligát, azonban csak egy napunk marad az ünneplésre, hiszen jövő héten már a Szegeddel egy nagyon fontos találkozó vár ránk, amire alaposan fel kell készülnünk.

Lékai Máté: - A Meshkov érthetően elfáradt ellenünk, hiszen neki ez már a harmadik mérkőzése volt a héten. Jobban játszottunk, mint a Zagreb ellen. Ebben a szezonban négy rangos sorozatban is érdekeltek vagyunk. Most az egyiket sikerrel tudtuk lezárni, de még három helyen versenyben vagyunk és szeretnénk azokon is jól szerepelni.

A mérkőzésről élőben tudósítottunk:

A SEHA-Liga bronzmérkőzésén szoros meccsen, de végig vezetve nyert a PPD Zagreb 26:23-ra a tartalékos Vardar Szkopje ellen.

Rossz hír, hogy a fináléban érdekelt veszprémieknél nem védhet az elődöntőben megsérült Mirko Alilovic, a helyére a fiatal Rózsavölgyi Gergőt nevezte Carlos Ortega mester. Iman Jamali sem került a csapatba, az iráni-magyar átlövő még csütörtökön sérült meg, de pontos diagnózissal még nem szolgált az egyesület.

Már mindkét csapat nagy elánnal melegít, hamarosan kezdünk...

Nagyszerű a körítés, az Újvidékről érkezett négy tagú zenekarral együtt énekli a közönség Tina Turner slágerét, a Simply the best című dalt.

A közönség állva fogadja a bevonuló veszprémi kedvenceket. Fantasztikus a hangulat. A játékosok labdákat és pólókat dobálnak a szurkolóknak.

1. perc: Nikulenkau góljával indul a döntő, 0:1.

3. perc: Elrontott veszprémi támadást követően, jöhet a Brest. Kamyshyk felső kapufára bombázott, majd Sulic ziccerét védte Pesic.

4. perc: Óriási füttykoncert kíséri a beloruszok minden passzát. Nagy labdaszerzése után Ugalde vágta a kapuba a labdát, 1:1.

5. perc: Nikulenkau újra betalál, 1:2.

6. perc: Gyors játék végén Marguc a gólszerző, 2:2. Mikler védett nagyot. Chema kapott egy fülest, ápolni kell.

7. perc: Ugalde is megszerzi második találatát, 3:2. Kamyshyk egalizált, 3:3.

8. perc: Hetest kapunk: Ilic pattintva veszi be Pesic kapuját, 4:3.

9. perc: Mikler, majd Pesic is védett egyet. Sulic szorongatta Babichevet, a Brest jut büntetőhöz, amit Stojkovic biztos kézzel vág a kapuba, 4:4.

11. perc: Sulic harcolt ki hetest. Ilic lövését Pesic rúgta ki.

12. perc: Marguc második találatát szerezte, 5:4.

13. perc: Nem tud a Veszprém visszarendeződni, Rutenka használjaki a lehetőséget, 5:5.

14. perc: Újabb hétméterest kap a hazai együttes. Marguc pontos lövésével 6:5.

15. perc: Shylovich bombájával 6:6. Pesic fogta Sulic próbálkozását, aztán Mikler is védett egyet. A Brest kér időt.

18. perc: Marguc már négy gólos, 7:6. Ilic csent el egy labdát, az indítását Ugalde értékesítette, 8:6.

19. perc: Újabb remek védekezést követően ismét Ugalde lódult meg, 9:6. Mikler véd újra.

20. perc: Zeitz adott remek bejátszást Nilssonnak, 10:6.

21. perc: Bozovic szépített, 10:7. Rutenka góljával már csak kettő van közte, 10:8.

23. perc: Zeitz rontott kétszer egymás után. Lékai érkezik a pályára.

24. perc: Stojkovicot küldik ki két percre Nilsson megrángatásáért. A hetest Marguc könnyedén belövi, 11:8.

25. perc: Rendre hét emberrel támad a Brest, de egyelőre felállt fal ellen nem sok sikerrel.

26. perc: Továbbra sincs átlövés gólunk, ezúttal Ilic labdája akadt el Pesicben.

27. perc: Villámgyors veszprémi támadás végén Zeitz lőtt a kapuba, 12:8.

28. perc: Mikler is jól véd. Zeitzet ütik le a fehéroroszok. Újra hetes. Marguc pattint a kapuba, 13:8.

29. perc: Ilic kapott két percet. A Brest büntetőt is lőhet, Stojkovic nem ront, 13:9.

30. perc: Az orrunk előtt landolt egy törött duda. Időt kért Ortega mester, így a pályatörlők össze tudták szedni, mielőtt valaki megbotlott volna benne. Pazar kínai figura végén Ugalde lőtt a kapuba, 14:9.

Folytatódik a második félidő.

31. perc: Sulic harcolt ki hetest. Marguc ezúttal sem ront, 15:9.

34. perc: Stojkovic szépített, 15:10.

35. perc: Elég sokat kellett várni Nagy első akció góljára, 16:10. Ugalde ütközött Rutenkával. Mindkettőt ápolják. Aztán Ugaldet kiküldik két percre.

36. perc: Mikler szenzációsan véd. Lékai betörése végén gólt kiabálhattunk, 17:10.

37. perc: Nikuleanku már három gólos, 17:11. Nem sokat kell várni a válaszra, Marguc eredményes, 18:11.

38. perc: Ugalde pörgetett a kapuba, 18:11. A Brest időt kér.

39. perc: Bozovic átlövésére Ugalde azonnal válaszolt, 19:12.  Stojkovic eredményes, 19:13.

41. perc: Vukic góljával 19:14. Ugalde már nyolc gólos Ilic passzából, 20:14.

42. perc: Nikulenkau góljával 20:15. Sulic azonnal válaszolt, 21:15.

43. perc: Schuch kapott két perces kiállítást. Stojkovic értékesítette a megítélt hétméterest,, 22:15.

44. perc: Nagy második gólja után Lékai második gólját is feljegyezhettük, 24:16.

45. perc: Jó védekezés után Sulic lódult meg, 25:16. A Brest teljesen szétesett az elmúlt percekben. Időt is kér Zeljko Babic edző. Rózsavölgyi érkezik a Brest hetesére: Stojkovic a feje fölött vágja a labdát a hálóba, 25:17.

46. perc: Ilic begyűjti második két percét is.

47. perc: Karacic lőtt Nagy mellett a kapuba, 25:18. Nagy labdaszerzése után Lékai ziccerével 26:18.

49. perc: Időt kér a Veszprém. Lékai kivételével mindenkit lecserélt Ortega mester. Az irányító egyébként nagy kedvvel és szívvel kézilabdázik.

51. perc: Lékai talpról lőtt góljával 27:18.

52. perc: Hetest kap a Veszprém, Marguc már kilenc gólos, 28:18. A nézők rászámolnak a fehéroroszokra.

53. perc: Stojkovic fordult le védőjéről, 28:19.

54. perc: Zeitz önzetlen passza után Ruesga, 29:19.

56. perc: A fiatal Rózsavölgyi négy percet kap Ortega mestertől. Ruesga elképesztő gólt szerez, 30:19.

57. perc: Stojkovic újra a gólszerző, 30:20. Ruesga megint szinte elfeküdt a levegőben, úgy szerzett gólt, 31:20.

59. perc: Rózsavölgyi kapus is védett egy nagyot. És most ziccert is fogott.

60. perc: Lékai feltette a koronát a mai teljesítményére fantasztikus góljával, 32:20. Nikuleanku szerzi a meccs utolsó találatát, 32:21.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!