Programok

2015.03.29. 09:40

Programok, rendezvények Veszprém megyében március 30-tól

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 30-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 24.

Újra vigasság

Jásd, Tés – Idén április 24-én és 25-én rendezik meg a két településen a IV. Bakonyi Vigasságot. Az egész falut megmozgató zenés felvonulás utáni folklórműsorban néptáncegyüttesek, zenekarok, népdalkörök és szólisták egyaránt fellépnek. Utána táncház és népművészeti vásár.

ÁPRILIS 21.

Hat nap a bor jegyében

Szent György-hegy – A XXIII. Szent György-hegyi Napok eseménysorozata április 21-től 26-ig várja az érdeklődőket borversennyel, zarándoklattal, ínyenc randevúval, szakmai konferenciával. Lesz még ezen kívül borút bejárás, szabadtéri szentmise, felvonulás.

ÁPRILIS 18.

Gőzmozdony fütty a Bakonyban

A Bakonyvasút Szövetség szervezésében ötödik alkalommal jár gőzmozdony a Bakonyban. A nosztalgia szerelvény április 18.-án Győr és Zirc között közlekedik majd. A gőzmozdony az elmúlt évekhez hasonlóan az egykori Déli Vasút társaság 109.109-es gőzmozdonya lesz. A szerelvényben a korábbi évekhez hasonlóan nosztalgiakocsik lesznek besorozva, kiegészítve büfé kocsival. A Bakony emelkedőit a szerelvény végén BdMot dízelmozdony segíti legyűrni. Az idén is lesz betétmenet a vonal legszebb szakaszán Zirc és Bakonyszentlászló között. Már hagyomány, hogy a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók töltik tele a mozdony víztartályát.

ÁPRILIS 11.

Jótékonysági bál

Balatonfűzfő – Idén másodszor rendezik meg a Balaton Vízilabda Klub jótékonysági bálját, amit április 11-én 19:00 órától tart az egyesület a Művelődési Házban. A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva a szervezők remélik hagyományt teremtettek, amelyet az ez évi rendezvény méltán visz tovább. A bál egybeesik a költészet napjával, mely alkalomból Bíró Márton verset szaval majd és az Irinyi János Általános Iskola táncegyüttese is fellép.

Sztárfodrászok a kamarában

Veszprém - Zsidró Tamás és Pikler Tibor mesterfodrászok részvételével hajvágó bemutatót és tanfolyamot szervez április 11-én 9 órai kezdettel a  Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Bővebb információ és jelentkezés a kamara honlapján.

ÁPRILIS 10.

Találkozó a költőkkel

Sümeg - Április 10-én 17 órakor a Kisfaludy Művelődési Központban a Magyar Költészet Napja alkalmából író-olvasó találkozó lesz Németh István Péter és Réfi János költőkkel.

ÁPRILIS 9.

Láthatóan kegyelemből

Veszprém – Véghelyi Antal lelkész Láthatóan kegyelemből című előadását vetítik, majd azt követően beszélgetnek róla a veszprémi evangélikus gyülekezet rendezvényén április 9-én, csütörtökön 17 órakor a gyülekezeti teremben. A program mindenki számára nyitott, minden érdeklődőt várnak.

ÁPRILIS 8.

Iskola a zongoráért

Veszprém – Dohnányi a zongoráért címmel jótékonysági hangversenyt rendeznek a Hangvillában április 8-án. A koncert vendégművésze Boros Misi, a kis zongoravirtuóz.

ÁPRILIS 6.

Túra Polányból

Magyarpolány – A településről indul és oda is érkezik vissza a Tapolca VSE természetjáró szakosztályának túrája. Az április 6-i esemény résztvevői reggel 6.10-kor találkoznak a tapolcai buszpályaudvaron, majd a 17 km-es, Polány, Döbrönte, Polány útvonalat teljesítik.

ÁPRILIS 5.

Festett tojás vagy vers a belépő

Nagyvázsony – Ingyen látogathatják a Kinizsi-várat húsvétvasárnap és hétfőn azok a tizennégy év alatti gyerekek, akik egy festett tojással érkeznek, vagy elmondanak egy locsolóverset – tájékoztatott az akcióról Mekler Norbert várkapitány.

ÁPRILIS 4.

Tojáskarcolás

Veszprém – Mesterkedő címmel hagyományőrző gyermekfoglalkozást szervez a Városi Művelődési Központ április 4-én, szombaton 15 órakor az előcsarnokban. Többek mellett lesz tojáskarcolás és tojásberzselés.

Húsvéti, ünnepi idegenvezetés

Veszprém – A Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. április 4-én, szombaton, az ünnepi hétvége alkalmából garantált idegenvezetést szervez húsvéti hangulatban, helyi, profi idegenvezető közreműködésével. A résztvevők húsvéti csokikereső játékban vehetnek részt az idegenvezetés során. A csokoládé helyi kézműves termék.

Író-olvasó találkozó

Bakonybél – „A fehér király birodalma” címmel író-olvasó találkozó lesz Dragomán Györggyel április 4-én 10 órakor a könyvtár nagytermében. A beszélgetés után lehetőség lesz az író felesége, Szabó T. Anna költő könyveit is dedikáltatni. A programot a Szent Mauríciusz Monostor és a Községi Könyvtár szervezi.

Tavaszi várkapunyitó

Szigliget - Várkapunyitóval indul a tavaszi szezon. Április negyedike és hatodika között a szigligeti várban minden korosztálynak kínálnak programot a szervezők. Negyedikén bemutatkozik a Gladius Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Díszüteg, játszik a Nyirettyű Népzenei Együttes, lesz Óperenciás Bábszínház és ropja a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. Másnap La Fontaine meséi elevenednek meg, fellép a Burdon Bohémia Együttes, látványos bemutatót tart a Fekete Sereg Hagyományőrző Egyesület. Lesz apródavatás, solymászbemutató, bemutatkozik a Hunting Íjász Baráti Kör és a Burdon Bohémia Együttes. Hatodikán játszik a Rosa Gallica Régizenei Együttes, bemutatót tart a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium, a gyerekeket az Álomzug Társulás szórakoztatja. Fellép a Tapolcai Musical Színpad, a Szent László Király Lovagrend és a Rosa Gallica Régizenei Együttes.

Bibliák és ikonok

Szigliget – Zentai Gábor Könyvek könyve című Biblia kiállítása, valamint Somlai Julianna ikonkiállítása április negyedikén 14.30-kor nyílik a Básti Lajos Közösségi Házban. Köszöntőt Balassa Balázs polgármester mond, a kiállítást Cséry Gergő plébános nyitja meg. Közreműködnek a Járdányi Pál Zeneiskola növendékei.

A nagykövet tárlatnyitója

Szigliget – A Svédországban élő Simon József szobrász, keramikus és festőművész állandó kiállítása nyílik április negyedikén, szombaton 11 órakor a Básti Lajos Közösségi Házban. A tárlatot Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete nyitja meg.

Akusztikus est

Veszprém – Egész estés akusztikus koncertmaratont tartanak április 4-én 19 órától a veszprémi Metró sörözőben. Pető Ádám gitáros és barátai mellett fellép az Acoustic Love Trash és a Laci Akusztik Band is.

Évfordulós koncert

Várpalota - Három legendás csapat ad koncertet április 4-én az Alagsor sörözőben. 19.50-től a kultikus helyi punkbanda, a Végállomás zenél, 20.45-től a 25 éves Konflikt, 22 órától pedig az idén 20 esztendős Rómeó Vérzik lép színpadra.

Bluesberry élőben

Balatonalmádi – A Bluesberry Band ad koncertet április 4-én 20 órától a Budatava Rock Pubban. Vendégként a Campfire zenél a bulin.

Hagyományápolók

Veszprém  – Idén is megrendezi húsvét ünnepéhez kötődően kézműves foglalkozását a Veszprém Egyházmegyei Ifjúsági Iroda. Az április 4-én, szombaton 9 órakor az Egyházmegyei Ifjúsági Irodában tartandó rendezvényen a fiatalokkal megismertetik a húsvéthoz köthető hagyományokat. A játszóházban tojásfestéssel, húsvéti díszek, tojástartók készítésével várják az érdeklődőket.

Húsvétolás gyerekeknek

Balatonfűzfő – Húsvéti játszóházba várja a gyerekeket a balatonfűzfői művelődési központ április 4-én, szombaton 10 órától. Többek között tojásfestés, ajándékkészítés szerepel a programban.

Húsvéti utánpótlás kézilabdatorna

Alsóörs, Balatonfüred – Kilenc ország és három korosztály csapatai vesznek részt a hagyományos és jubileumi utánpótlás kézilabda tornán a Balaton Kupán, amit a szokásoknak megfelelően húsvétkor bonyolítanak le. A veszprémi kézilabda klub minden évben megrendezi rangos utánpótlás tornáját. Az idén április 4 és 6. között mérik össze erejüket a fiatalok. Kilenc országból érkeznek csapatok, hazánkból többek között a házigazda veszprémieken kívül a balatonfürediek, a várpalotaiak is beneveztek, de leadta jelentkezését a Csurgó, a Szigetszentmiklós és a Váci KSE is. Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Franciaországból, Dániából, Szlovéniából, Szlovákiából, Horvátországból, valamint Romániából is érkeznek csapatok. Három korosztály számára hirdetnek versenyt, az 1996/97-eseknél nyolc, a 1998/99-eseknél tizenegy, míg a 2000/01-eseknél szintén tizenegy alakulat száll harcba a tornagyőzelemért. A résztvevő csapatok három helyszínen, Alsóörsön, illetve Balatonfüreden a szabadidő központban és a Lóczy Lajos Gimnázium tornacsarnokában csatároznak majd egymással.

ÁPRILIS 3.

Diafilmvetítést és rajzfoglalkozás

Veszprém – A Laczkó Dezső Múzeum április 3-án, pénteken, 16 órától a VÁR-LAK gyermekfoglalkoztatóban, a Várkapu ajándékbolt feletti teremben diafilmvetítést és rajzfoglalkozást tart a legkisebbeknek. A kiválogatott diafilmek: A kis Mukk, Süsü, a sárkány, Róka Rudi, a falu rosz-sza, és egy meglepetés. Mesél Kiss Dávid  színész.

Egészségügyi szűrővizsgálat

Csak egészség legyen, a többit megoldjuk! címmel a Jobbik ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot szervez 3-án, pénteken az alábbi településeken: Lesencetomaj: 10 óra, Rákóczi tér; Balatonederics: 12 óra, Kossuth utca, a templom előtt; Badacsonytomaj: 14 óra, Hősök tere; Révfülöp: 16 óra, Villa-Filip tér.

Tavaszvárás

Herend – A Tavaszváró programsorozat keretein belül péntektől egy hétig helyi kézművesek kiállítása lesz látható a művelődési házban, melyet Tamás Ákos iparművész nyit meg 16 órakor. A szombaton kistermelői vásárral, cserebere börzével folytatódó rendezvény fő célja a közösségfejlesztés. A tavaszváró programok április 3-án a húsvéti játszóházzal zárulnak.

A Belmondo és a Cimbaliband

Veszprém – A Belmondo koncertezik április 3-án 21 órától a veszprémi Expresszóban. Előttük Cimbaliband zenél, s a hírek szerint Czutor Zoli, a Belmondo frontembere is feltűnik majd a vendégzenekar koncertjén, hogy közösen játsszanak el néhány Belmondo és Nyers slágert.

Fiatal tehetség

Veszprém – Egy tehetséges fiatal rapper, Rico ad koncertet április 3-án, pénteken éjféltől a Cash Box klubban. Előtte és utána DJ Rodman pakolja a legjobb zenéket a kultikus veszprémi szórakozóhelyen.

ÁPRILIS 2.

Tárlat nyílik

Veszprém – Fülöp Lajos festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás április 2-án, csütörtökön 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Bérlőből polgár

Veszprém – Jakab Réka Bérlőből polgár című kötetének csütörtök délután három órakor tartják a bemutatóját a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában. A pápai zsidó közösség 1748 és 1848 közötti időszakának társadalom- és gazdaságtörténetével foglalkozó könyvet Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának igazgatója mutatja be. Az újkori magyarországi zsidó közösségek a földesúri birtokokon, elsősorban az uradalmi központokban jöttek létre; életlehetőségeiket és így lélekszámuk növekedését is földesuruktól szerzett kollektív kiváltságaik, továbbá az uradalmi gazdaságpolitikai érdekek határozták meg. Ezek a közösségek a 19. század közepére egy-egy helyi társadalom meghatározó részévé váltak. A könyv egy dunántúli mezőváros zsidó társadalmának rekonstrukciójára tesz kísérletet, végigkövetve a rendi társadalmon kívül eső zsidóság pápai közösségének helyi társadalmi és gazdasági integrációját egészen az arra meghatározó befolyással bíró földesúri hatalom megszűnéséig. A címválasztás utalás Benda Gyula Zsellérből polgár című keszthelyi monográfiájára, a szerző ezzel kívánja kifejezni tiszteletét egykori tanára emléke előtt.

Húsvéti készülődés

Litér – Húsvéti készülődés 2-án 17 órától a művelődési házban.

Önkéntes véradás

Veszprém  – Ma is várják az önkéntes véradókat: Csopak, kultúrház 15-18 óráig; Pápa, rendelőintézet 8–11 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–12 óráig.

ÁPRILIS 1.

Magyar sikerfilm a Pannonfíling Klubban

Veszprém - A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című magyar vígjáték látható a Pannonfíling Klub első vetítésén április elsején 18 órától a Dubniczay-palota Moholy termében.

MÁRCIUS 31.

Történelem az épületekben

Veszprém – Balassa János építészmérnök tart előadást március 31-én, kedden, 16.30-tól a Laczkó Dezső Múzeumbana Veszprémi Múzeumegylet meghívására.Az Épületek a történelemben, történelem az épületekben című előadásában az épületek keletkezésének körülményein, illetve az egyes épületek sorsán keresztül történelmi összefüggéseket keres. Az építészmérnök az ezredforduló óta foglalkozik örökségvédelemmel. Édesapjával, Balassa Lászlóval elvégezte Veszprém, Balatonalmádi és Badacsony értékkataszteri munkáit is.

A város napja

Tapolca - A Város Napi ünnepséget március 31-én 18 órakor tartják a Tamási Áron Művelődési Központban. Dobó Zoltán polgármester köszöntőjét követően kitüntetéseket adnak át, a Járdányi Pál Zeneiskola tanárai közreműködnek az esten.

Érdi Tamás lép fel

Balatonfüred – Érdi Tamás Prima Primissima-díjas zongoraművész lép fel kedden délután öt órától a Ferencsik János Zeneiskolában.

Keresztury a vendég

Veszprém – Keresztury Tibor irodalomtörténész, szerkesztő lesz a Trialógusok beszélgetéssorozat vendége kedden  18 órától a Pannon Egyetem Irodalom és Kultúratudományi Intézetében. Az irodalmárral Bozsik Péter és Ladányi István beszélget.

Szent-Györgyi Gála

Ajka – A Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola és Szakiskola tehetséges diákjai mutatkoznak be március 31-én, kedden délután öt órakor a művelődési központban – tájékoztatta lapunkat Holczinger András igazgató.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Egészség és környezettudatosság az építőiparban Öko Építőanyagok alkalmazásával című konferencia 31-én 8.45-től a Hangvillában.

A hallhatatlanok birodalma – Dél-Amerika címmel Radnai Zsuzsanna előadása 31-én 14 órakor a Báthory általános iskolában.

Épületek a történelemben, történelem az épületekben címmel Balassa János építészmérnök előadása 31-én, 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ajka: Szent-Györgyi Gála 31-én 17 órakor a Nagy László Városi Művelődési Központban.

Tapolca: Város Napja 31-én 18 órakor a Tamási Áron Művelődési Központban.

Várpalota: Kisvakond kiállítás megnyitója 31-én 15 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban. A kiállítás időtartama alatt a gyerekeket és szüleiket kézműves foglalkozással, társasjátékokkal és kifestőkkel várják!

SZÍNHÁZ

Pannon Várszínház (Hangvilla): Black comedy – 31-én 15.30-kor, ifjúsági előadás.

Veszprémi Művelődési Központ: Kai Hensel: Klamm háborúja. A Kolibri Színház előadása 31-én 10 órakor a VMK színháztermében.

MÁRCIUS 30.

Spanyol mű a filmklubban

Veszprém – A Mária földjén című spanyol dokumentumfilmet vetítik március 30-án, hétfőn 18 órától a városi művelődési központban.

Tapolcai képek tárlata

Tapolca - Zentai Gábor: Tapolcai képek című fotókiállítása nyílik a Wass Albert Könyvtárban március 30-án 17 órakor. A tárlatot Décsey Sándor igazgató nyitja meg.

Bibliaolvasás

Veszprém – A Pannon Várszínház művészei – Krámer György, Oravecz Edit, Pap Lívia, Kiss T. István, Keresztesi László, Erky Kiss Dávid és Szelle Dávid – a Bibliából, Máté és Lukács evangéliumából olvasnak fel a veszprémi evangélikus templomban március 30-án, hétfőn délután fél ötkor és 31-én, kedden hat órakor. A program nyitott, minden érdeklődőt várnak.

RENDEZVÉNY

Veszprém: Tavaszi szünidei játszóház 30-án 14 órakor a Dózsavárosi Könyvtárban.

AutiSpektrum Egyesület „Autkarton” kiállításának megnyitója 30-án 17 órakor a városházán.

Filmklub: Nuri Bilge Ceylan török rendező 2014-ben Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert Téli álom című filmje 30-án 18 órától a VMK-ban.

SZÍNHÁZ

Veszprém: Petőfi Színház, Nagyszínház: Hófehérke és a hét törpe – 30-án 15 órakor, Nemtudomka-bérlet.

Latinovits–Bujtor Játékszín: Asszooony! – 30-án 14 és 17 órakor, Ifjúsági bérlet.

Kabóca Bábszínház (Hang-villa): A királykisasszony, akinek nem volt birodalma – 30-án 14 órakor, Pepita- bérlet.

Pápa (JMSZK): A kézmosás fontosságáról – kamara-elő-adás 30-án 12 órakor a JMSZK-ban.

MOZI

Veszprém, Cinema City: BÉRHAVEROK (16): 15.10, 17.20, 19.30. A BEAVATOTT SOROZAT: A LÁZADÓ 3D (16): 17.30, 20.00. A BEAVATOTT SOROZAT: A LÁZADÓ (16): 15.00. HAMUPIPŐKE (6): 13.20, 15.40, 18.00. ÉJSZAKAI HAJSZA (16): 20.30. A CIPŐBŰVÖLŐ (12): 16.15. FOCUS (16): 20.20. SPONGYABOB: KI A VÍZBŐL! 3D (6): 13.00. ÜZLET BÁRMI ÁRON (16): 18.30.

Tapolca, Városi Mozi: APROPÓ SZERELEM (12): 14 órakor. HAMUPIPŐKE (6): 16 órakor. A BEAVATOTT SOROZAT: A LÁZADÓ 3D (12): 18 órakor. SWING (12): 20 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!