Pápa

2014.09.04. 16:35

Tehetséges fiatalokat támogatnak

A Jókay család alapítványa támogatást nyújt a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája három diákjának a tanulmányaihoz a 2014/2015-ös tanévben.

Polgár Tibor

A közhasznú alapítvány 1994 óta immár 51 refis fiatalt részesített támogatásban. A most szeptemberben indult tanévben Érsek Flóra, Knapecz Kata és Lőwenberger Patrik lesz Jókay-ösztöndíjas – tudtuk meg Jókay Károlytól, a Jókay Alapítvány tisztviselőjétől.

Mint mondta, az ösztöndíjasok kiválasztása az igazgató, az osztályfőnökök, valamint a földrajz- és történelemtanárok véleménye alapján történik. A támogatott diákok számára fedezik a kollégiumi térítési díjakat, illetve a tanulmányaikkal kapcsolatos egyéb költségeket. Jókay Károly megjegyezte, családja csaknem kétszáz éves kapcsolatban áll a pápai református kollégiummal.

Knapecz Kata, Érsek Flóra, Lőwenberger Patrik, valamint Jókay Károly (balról jobbra) a pápai református gimnáziumban (Fotó: Polgár Tibor)

– Édesapám 1942-ben végzett a Refiben, sokat mesélt a diákéveiről, szavai szerint életének a legjobb éveit töltötte itt. 1950-ben vándorolt ki Amerikába. Miután súlyos beteg lett, úgy döntött, a hagyatékának egy részét az iskolának ajánlja fel – mesélte lapunknak Jókay Károly. Hozzáfűzte: a család megegyezett, hogy életre hívnak egy ösztöndíjakat nyújtó alapítványt, amely az Egyesült Államokban jött létre. Károly 1994-ban hazaköltözött Magyarországra és magával hozta a Jókay Alapítványt is. Az alapítvány a refis diákok támogatása mellett egyéb karitatív tevékenységeket is folytat, többek között adományaikkal és különféle gyűjtési akciókkal segítik az erdélyi, valamint a kárpátaljai magyarságot.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!