Pápa

2014.07.11. 15:57

Legendás magyar labdarúgók története

Pápa - Bemutatták a pápai Petőfi Moziban Kocsis Tibor helyi kötődésű filmrendező, producer Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét. A vetítés után közönségtalálkozót is tartottak az alkotók részvételével.

Polgár Tibor

A Magyarok a Barcáért a világhírű katalán futballklub, az FC Barcelona történetében meghatározó szerepet betöltő magyar labdarúgóknak, Kubala Lászlónak, Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak a nem mindennapi sztoriját tárja a nézők elé. A csütörtök esti pápai premieren dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a mozi közönségét. Mint mondta, Kocsis Tibor filmje azt a futballvilágot mutatja be, amelyről mindig azt mondják, annyira látványos játékot jelentett valamikor, hogy ahhoz hasonlót a mai labdarúgók csak a legeslegjobb pillanataikban tudnak felmutatni.

Dr. Áldozó Tamás és Kocsis Tibor a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm pápai premierjén. Fotó: Polgár Tibor

Kocsis Tibor kiemelte, szinte a pápai moziban nőtt fel, gyerekkorától kezdve a mozi volt a legfontosabb szórakozása. – Meghatározó élményeket szereztem itt. Nagyon nagy mértékben Pápának is köszönhetem azt, hogy filmes lettem, és hogy ilyen filmeket forgatok – fogalmazott. Az elismert dokumentumfilmestől megtudtuk, 2008-ban találkozott egy katalán producer kollégával, aki elkezdett mesélni neki Kubala László kalandos, sikerekkel teli életéről, illetve arról, hogy a mai napig milyen hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi az egykori kiváló magyar labdarúgót Spanyolországban.

– Úgy éreztem, nekem el kell mesélni ezt a történetet otthon. Az FC Barcelona a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb futballklubja. Kevesen tudják azonban, hogy a mai sikerek megalapozásában olyan kiváló magyar játékosoknak is kulcsszerepe volt az '50-es, '60-as években, mint a „gólgyáros" Kubalának, a „rongylábú" Czibornak és az „aranyfejű" Kocsisnak – fűzte hozzá a pápai származású rendező. Szavai szerint a Magyarok a Barcáért egy szórakoztató dokumentumfilm, amely jelentős emóciókat, érzelmeket ébreszt a nézőben. Az érdekes interjúk mellett pedig többek között igazi kuriózumnak számító archív felvételek, fotók, korabeli zenék is erősítik az alkotást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!