Pápa

2014.09.01. 13:55

Kazincbarcikáról Pápára költözik a nemzetközi színjátszó-találkozó

Nemzetközi színjátszó-találkozót rendeznek Pápán 2015 nyarán. A nagyszabású amatőrszínházi fesztiválhoz kapcsolódóan előkészítő konzultációs napokat tartottak a városban.

Polgár Tibor

A kétnapos megbeszélésen részt vett többek között a szervezők képviseletében Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közművelődési főosztályának vezetője, Unger Tamás, Pápa alpolgármestere, valamint dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont igazgatója.

Regős Jánostól megtudtuk, az Ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Találkozót 1973 és 2012 között kétévente rendezték meg Kazincbarcikán. Ezen idő alatt a fesztivál nagy népszerűségre és elismertségre tett szert, a világ távoli részeiről is rendszeresen érkeztek résztvevők a rendezvényre. A kazincbarcikai városvezetés nemrég úgy döntött, a továbbiakban nem kíván helyet biztosítani a színjátszó-találkozónak, amely Pápán új otthonra talált.

Balról Beke Márton, jobbról a második dr. Baloghné Uracs Marianna és Regős János az amatőrszínházi fesztivál konzultációs napjain (Fotó: Polgár Tibor)

– Ez egy olyan fesztivál volt, ahol bemutatkozhattak a legjobb amatőr csoportok, miközben nemzetközi színjátszók is képviseltették magukat, továbbá színházi szakemberek és fesztiválszervezők is jelen voltak. A tehetséges csoportok így könnyen felhívhatták magukra a figyelmet, és alkalmuk nyílt a szakmai továbblépésre is – mutatott rá Regős János.

Mint mondta, évek óta rendszeresen visszajár Pápára, ahol tapasztalatai szerint erős, intenzív, jól megalapozott a színházi élet, így egyből adódott az ötlet, hogy Kazincbarcikáról a bakonyaljai városba költözzön a nemzetközi fesztivál.

Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere – Regős szerint – az első pillanattól kezdve jól fogadta az elképzelést. Ezt követően megkezdték az amatőrszínházi fesztivál előkészítését. Regős János úgy fogalmazott, rendkívül biztatónak érzi a helyzetet, Pápa minden bizonnyal remek helyszíne lesz a rendezvénynek, amely új életre kelhet a városban.

A tervek szerint a nem hivatásos színjátszók nemzetközi találkozóját 2015 júniusának végén, júliusának elején rendezik meg először Pápán. A fesztivál várhatóan négy-öt napig tart majd, és kétévenként ismétlődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!