Pápa

2012.11.12. 06:42

Három napos libavész

Pápa - Az évekkel ezelőtti első alkalom három órás volt csupán, ma három napig tart a Márton-napi újbor ünnep. Az Esterházy-kastély udvara péntektől vasárnapig ismét a vigasság méltó helyszíneként várta a látogatókat.

Nagy Imre

Szent Márton püspök alakjához számos legenda, illetve népszokás fűződik. Névnapja, a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, az ősz és a tél közötti határvonal, a számadás, a termés betakarításának ünnepe. Ilyenkor kóstolható meg az újbor, és kötelező libát is fogyasztani, hogy a jövő évi éhezést elkerüljük. Ezért járt rá arúd a környékbeli lábasjószágokra: a szépszámú közönség méltó bosszút állt a Márton rejtekhelyét az őt püspökké választani akaróknak gágogásukkal eláruló ludakon. A háromnapos libavész eredményeként - ahogyan azt a kitelepült étterem és kávéház tulajdonosaitól megtudtam - igazi gasztronómiai ínyencségekkel: ludaskása, libapaprikás, libamell, comb, almás libamell ragu, libatepertő, mindehhez kukoricakása, túrós nokedli, és természetesen libazsíros, lila hagymás kenyér várta mindazokat, akik a borházak kínálatát már megkóstolták.

A somlói nedű mellett más borvidékek termését is kínálták a gazdák. A somlói Bogdán-családi birtokon gazdálkodó Bogdán Levente így vélekedett az újbor minőségéről: - Változatos, nem látom túl jónak, erős közepesnek mondanám. Sokat kellett rajta dolgozni, mert a szárazság miatt roppant fásult, betompult íz- és illatvilágú lett. Így a feldolgozáskor, az érleléskor több munkát ad, mint egy átlagos somlói évjárat. Viszont így legalább tudjuk, hogy a végtermék a munkánknak köszönhető. Figyelni kellett a savakra, hiszen a somlói erről ismerhető meg. Ezért kellett korábban szüretelnünk, mint ahogy azt terveztük - fogalmazott a fiatal borosgazda. Mindez természetesen nem befolyásolta a három nap fogyasztását, a borházak tulajdonosai elégedetten konstatálták, hogy a libák zsírja kívánja a jó bort.



A kulturált poharazáshoz természetesen egyéb programokról is gondoskodtak a szervezők. A péntek esti megnyitón dr. Mail József apát-plébános áldotta meg az újbort, majd a Somlói Borrend és a Somlói Borút Egyesület tagjainak koccintásával vette kezdetét az ünnep.

Előtte azonban a borutasok új tagokat avattak: a kemény próbák kiállta után dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert kabinetfőnök léphetett be a nagy múltú egyesületbe. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola mustlovagjainak szüreti műsorát követően pedig a zenéé volt a főszerep. Szombaton és vasárnap a folklór-összeállításban számos helyi és környékbeli könnyűzenei, illetve hagyományőrző csoport lépett fel. A nagyérdemű vásári komédiákkal, operett műsorral is múlathatta az időt, míg a kisebbek a Gőgös Gúnár játszóházban ügyeskedtek.



Szombaton este Rugli Béla, a Rábaköz harmonika királya sétált az asztalok között zenélve, vasárnap a Vivát Bacchus énekegyüttes, majd Krasznai Tamás operett-, és nótaénekes teremtett jó hangulatot. A borházak sorában - a rendezvény egyik újdonságaként - sült gesztenyét is árultak, ami - nosztalgikus érzéseket is keltve - rendkívül népszerűnek bizonyult. Még egy faház „lógott ki” a sorból, ahol a fázósabbak csetényi pálinkával melegíthették fel magukat. Itt ötven fokos kisüstit kínáltak, amit különböző vadon termő és hagyományos gyümölcsökkel, különleges szőlőkkel bolondítottak meg. 

-  Pápára a huszonnégy fajtánkból tizenkettőt hoztunk, rendszeres résztvevői vagyunk a városi rendezvényeknek. Elégedettek vagyunk a forgalommal, meg nem is szoktunk panaszkodni - mondja nevetve a tulajdonos, Varga László. A programokat szombaton és vasárnap is Liba Tour - többhelyszínes vetélkedő kísérte, ezen számos értékes nyeremény talált gazdára. Szórakozásból, ételből, italból tehát nem volt hiány. A sikeres rendezvényt vasárnap este Greznár Zoltán és zenekara zárta. A népi hagyomány szerint, ha Márton barna lovon érkezik, kemény lesz a tél. Nos, mivel a hideget hó nem kísérte, erre számíthatunk az idén. De ez - legalább három napig - nem foglalkoztatta a pápaiakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!