Pápa

2014.10.21. 15:30

Alázatra és egymás tiszteletére nevelik a gyerekeket a judóval

A pápai Bakony Judo Klub is csatlakozott az országos Iskolai Judo Programhoz, melynek célja, hogy hat éven belül 20 ezer fölé emelkedjen a cselgáncsozók száma hazánkban.

Polgár Tibor

A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) nemrég jelentette be, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) támogatásával bővítik a tavaly útjára indult magyarországi Iskolai Judo Programot. Ennek keretében idén tíz judoedzőt választottak ki, akik a számukra megítélt közel 150 négyzetméternyi tatamit és 50 judoruhát eljuttatják majd az általuk képviselt iskolába. Az MJSZ sportágfejlesztési programja során eddig 120 tanár szerezte meg az alapfokú cselgáncsedzői képesítést, és 90 iskola kapott összesen 4500 négyzetméter tatamit, illetve 1800 judogit.

Fotó: judoinfo

A sportági fejlesztésre Mezei Csaba, a Bakony Judo Club III. danos mestere is sikeresen pályázott, aminek köszönhetően a Pápai Küzdősport Centrum bekerült a kedvezményezettek közé. A pápai programot Mezei Csaba irányítja, aki a testnevelők 60 órás akkreditált képzésében is részt vesz.


Fotók: Fusz Máté, Molnár Péter

– A magyar szövetség által a judo tömegbázisának növelésére kiírt pályázaton azért nem feleltünk meg, ugyanis Pápán nincs olyan általános iskola, ahol külön edzőtermet tudtunk volna kialakítani. Emiatt kidolgoztam és benyújtottam egy egyedülálló programot. A többiektől eltérően nem egy-egy iskolába visszük el a judot, hanem délelőttönként a gyerekeket invitáljuk a judoterembe, ahol a szakképzett edzők a testnevelésórák keretében tartják meg a tréningeket. Fontos kiemelni, hogy nem utcai harcosokat fogunk képezni! A mi sportágunk a szerénységre, az alázatra és egymás tiszteletére tanít, ezt szeretnénk átadni a tanulóknak – hangsúlyozta Mezei Csaba. A III. danos mester elmondta, a testnevelők képzése október 25-én indul a Küzdősport Centrumban. A tanfolyamon résztvevő iskolák a képzés befejezését követően akár 50 négyzetméter tatamihoz is juthatnak.

Fotók: Fusz Máté, Molnár Péter

Pillér Gábor, a Bakony Judo Klub alelnöke megjegyezte, nem ez az első kezdeményezés, amivel az iskolák felé nyitnak. – Klubunk és a Judo a Pápai Sportért Alapítvány egy évvel ezelőtt fogott bele abba, hogy minél több gyermekkel, szülővel, pedagógussal megismertesse a sportág alapjait. Ehhez hatalmas segítséget nyújtott az önkormányzat azzal, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta a Pápai Küzdősport Centrumot. Az egyesület és az alapítvány már ekkor együttműködött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületével, melynek keretében négy iskolában tartottunk sikeres toborzó kampányt. A mostani program páratlan lehetőségeket nyújtó folytatása a korábban említetteknek, az IJF és az MJSZ támogatásának köszönhetően lehetőségünk van főállású edzőt foglalkoztatni annak érdekében, hogy a judo etikai és erkölcsi normái, mozgásformái, valamint fizikai fejlesztőkészsége minél több pápai gyermekhez eljusson – mutatott rá Pillér Gábor.

Fotók: Fusz Máté, Molnár Péter

A Bakony Judo Klub alelnöke óriási dolognak nevezte, hogy a tíz kiválasztott város közé Pápa is bekerült. – Biztos vagyok benne, hogy Mezei Csabánál jó kezekben lesznek a gyerekek, és minden, amit úgy hívnak, hogy judo, azt meg fogja tanítani nekik – fűzte hozzá.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!