Otthon

2014.03.17. 17:30

Utazás jellemző ízekkel

Pécsely - Egy jellegzetes, jó minőségű bajor sört tartalmazó hordó csapra verésével kezdődött a gasztronómiai hét.

Varga Ibolya

Húsz éve működik a csikós-lovas udvar, melyben sokan tanultak meg lovagolni, töltöttek el a szép településen kellemes, sportos hétvégeket, jöttek el nyaralni. Az egyik legnépszerűbb programjuk a bajor gasztronómiai hét, melynek keretében jellegzetes ételeket és söröket szolgálnak fel. Természetesen a zenekar is az étel és italválasztékhoz illő zenével szórakoztatja a közönséget. A bajor konyha kedvelt fűszere a bors, a szerecsendió, a vadas ételekhez a majoránna és a babérlevél, használják a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát, a zöldpetrezselymet pedig szinte minden ételhez.

Kedveltek a leves jellegű egytálételek, melyekbe füstölt húst, szalonnát vagy különböző kolbászokat wurst főznek. Jó minőségűek a krémleveseik, de készítenek hurkalevest, sajt-, sörleveseket, burgonya-, zöldség-, hagymalevest, körtelevest. Egyik jellegzetes hideg ételük a Hacke Peter, ez darált sertéshús befűszerezve, amit nyersen fogyasztanak. Különböző alapanyagokból készítik a német konyhára jellemző ragukat, lehet borjú, szárnyashús, nyelv, szív, hal egyebek. Az összedarabolt alapanyagot tejmártással megkötik, sajttal a tetején sütőben megpirítják. A wurstoknak sok fajtája ismert, így a Bockwurst, Bratwurst, a bajor Wes-Wurst, a frankfurter és egyéb virsli és kolbász fajták. Az egybesült húsokat tulajdonképpen bő lében párolják, nem sütik ropogósra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!