Otthon

2014.11.17. 16:01

Ötletes adventi naptárak

Hamarosan megkezdődik a visszaszámlálás karácsonyig, hiszen már csak néhány rövid hetünk van az ünnepekig. Bár a legkisebbeknek is a szenteste jelenti a legkülönlegesebb élményt, megédesíthetjük a várakozás napjait otthon elkészíthető, különleges adventi naptárakkal.

Szabó Erzsébet

A gyermekek számára nem csupán élmény lehet az adventi naptáron található ablakok nyitogatása, hiszen több tanító jellegű vonása is van ennek a már több mint százéves karácsonyi számlálónak. A csemetéket önuralomra és türelemre tanítja azáltal, hogy mindennap csupán egyszer nyílik lehetőségük arra, hogy bezsebeljenek egy újabb ajándékot. Ennek nyomán számtalan olyan kérdés, tapasztalás felvetődhet bennük, amelyek átbeszélésére jobb alkalmat nem is találhatnánk. Ezenfelül nem kevésbé fontos, hogy megtaníthatjuk őket a naptárral kapcsolatos legfontosabb ismeretekre, ráadásul a csemetéket a számok világába is bevezethetjük, mégpedig rendkívül élvezetes formában.

Amennyiben az otthon, saját kezűleg elkészíthető adventi naptárak mellett voksolunk, úgy fejleszthetjük a gyermekek kézügyességét is, elvégre nem szükséges, hogy ez az ajándék meglepetés legyen. A zsebeket, ablakokat akár közösen is megtölthetjük ajándékokkal, de erre a célra kitalálhatunk egy kedves történetet, ami során a tárolók maguktól megtelnek apróságokkal.

Adventi naptárakat sokféle anyagból és technikával készíthetnünk egyéni ízlésünk, kézügyességünk és lehetőségeink szerint

A saját kezűleg gyártott adventi naptárt bármilyen, egyébként kidobásra szánt háztartási eszköz alkothatja. A lényeg, hogy bele tudjunk csempészni néhány kisebb ajándékot. Alapul választhatunk megtisztított konzerveket, teás- vagy gyufásdobozt, gurigát, de akár papírzacskókat is.

Ha kisebb és könnyebb ajándékokat választunk, rögzíthetjük a tárolókat faliújságon, egy masszív, kifeszített madzagon, de akár egyesével vagy több sorban is fellógathatjuk őket a lakás arra kijelölt részében. Ugyancsak kiváló megoldás, ha a dobozkákat, meghajtogatott formákat egy, az asztalon elhelyezhető, nagyméretű üveggömbbe vagy cukortárolóba tesszük. Így izgalmassá tehetjük magát a keresgélést is, hiszen a soron következő, megszámozott ajándék lehet, hogy éppen a tároló mélyén lesz.

Komolyabb kézügyességgel bírók készíthetnek olyan adventi naptárat, ami hosszú éveken keresztül megállja a helyét a családban. Erre a célra megfelelőek a textilből készült, huszonnégy zsebből varrt, falra akasztható változatok. Amennyiben egy ilyen típusú adventi naptár mellett voksolunk, nem csupán egyforma zsebeket, hanem kisebbeket, nagyobbakat is varrhatunk az alapra, az egészen apró meglepetések mellett néhány nagyobb változatnak szintén helyet hagyhatunk. Ne felejtsük el a számozás mellett gondosan feldíszíteni saját kezűleg készített naptárunkat, hiszen egy hónapon keresztül ez lesz a csöppségek legkedvesebb látnivalója és az egész család fontos élménye.

Legegyszerűbb, ha szerkesztünk magunknak egy decemberi naptárt, amit kitűzhetünk akár a hűtőre, akár más, jól látható helyre. Az ötletesebbek méretes gyertyára, egyenként megformázott, mágneses kartonokra is rávarázsolhatják a hátralévő napokat, vagy sablonokat tölthetnek le az internetről, s így forgatható kalendáriumot készíthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!