Otthon

2014.10.06. 13:55

Krizantém és díszkáposzta - Az egynyári növények helyére ültessünk télálló fajtákat!

Lassan számíthatunk talaj menti fagyokra, itt az ideje, hogy az egynyári, elnyílt virágok helyére télállóakat ültessünk.

Tóth B. Zsuzsa

Latorczai Tünde virágkötő ajánlja az árvácskát, krizantémokat, télálló pozsgásokat, dérbabért, díszkáposztákat válasszunk, a virágboltokban széles a kínálat ilyenkor.

- Ha az árvácska magját a még zöld magházzal együtt összegyűjtjük és elvetjük, számítanunk kell rá, hogy az csak jövő ősszel fog virágozni. Most nyíló virágokat vásároljunk, ha gyorsan szeretnénk tartós sikert elérni! Sokféle árvácska létezik, közülük már törpe változatot is kaphatunk, azok is rengeteg virágot hoznak, de bokrosabbak, mint a hagyományosak. Nem kényes, a félárnyékot szereti, általános vízigényű, de meghálálja a kiegyensúlyozott öntözést. Kevesen tudják, hogy a tűző napon könnyen megnyúlhat. Érdemes jó vízáteresztő talajba ültetnünk. Az árvácska nagy előnye, hogy nem csak ősszel, hanem késő tavaszig virágzik, egészen addig, míg felválthatjuk majd az egynyáriakkal. Így folyamatosan virágzó növényekkel vehetjük körül magunkat.

Latorczai Tünde ajánlja az ősszel virágzó krizantémokat, melyekben a fagyokig gyönyörködhetünk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Népszerűek a rengeteg színben kapható krizantémok. Van köztük olyan, amelyik kiültetve jövőre is kicsi marad, másokat vissza kell vágni. A fagyokig virágzik, praktikus temetőbe vagy nyaraló udvarára ültetni, hiszen nem túl vízigényes, szárazságtűrő növény, nem úgy, mint az árvácska. Viszont azzal ellentétben csak ősszel virágzik. Érdemes jó vízáteresztő talajba, virágföldbe ültetnünk. Ha azt szeretnénk, hogy egyetlen nagy virágot hozzon majd, akkor az oldalsó bimbókat csípjük le. Azonban, ha bokros növényre vágyunk, annak megfelelő formára is metszhetjük. A visszavágással várjunk tavaszig, mert a hideg időben a jeges víz befolyhat a gyökerek közé és megfagyhat a növény.

Az árvácska és a kisebb krizantém balkonládába is ültethető, akár a télálló, különféle színű erikákkal, hangákkal vegyesen. Vagy éppen a viaszos levelű dérbabérral, amely szintén nagyon jól mutat, látványa jobb kedvre derítheti az embert az őszi borús időben és télen is - mondja Tündi. A lila, zöld, kékes, vagy éppen vajszínű, fodros levelű díszkáposzta egyébként viszonylag új növény a palettán, de nagyon hamar népszerű lett. Ehető, de a díszkáposztát nem ezért tartjuk. Akkor mutat legszebben, ha más növényekkel összeültetjük. Több színben kapható és jó kerti körülmények között a hagyományos káposzta méretét is elérheti. Erkélyládában ugyan kisebb marad, de fagyálló, úgyhogy tavasszal is dekoratív, szépen díszít. Sőt, előfordulhat, hogy a nyarat sikerrel túléli. Jól bírja a napsütést, de igényli a folyadékot, és a tápanyagot szintén meghálálja. Igénytelenebb növények a kövirózsák, az egyes télálló pozsgások, varjúhájak, talajtakarók. Nemcsak a sziklakertben, hanem a hagyományos kertben vagy a virágládában is jól mutatnak. Praktikusak a temetőben a sírok beültetésére is, főleg akkor, ha csak ritkán van alkalmunk öntözni és gondozni a növényt.

Színválasztás a hangulat javítására

A vörös melegséget áraszt, a világosabb változatait keressük! A narancssárga élénkséget és dinamizmust sugároz.

A citromsárga derűssé, aktívvá tesz. A zöld nyugtató, fájdalomcsillapító. A kék a legerősebb nyugtató, a koncentrációt is segíti. A lila étvágycsökkentő hatással bír. A barna komorrá tehet, a szürke semleges szín.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!