Otthon

2015.03.09. 07:00

A praktikus gyerekszoba

A gyerekszobák a legtöbb esetben meglehetősen kisméretűek, ezért minden alkalmat meg kell ragadni annak érdekében, hogy praktikusan, látványosan, mégis kényelmesen berendezhessük őket.

Szabó Erzsébet

A gyerekszobákat a legtöbb esetben három fő részre kell felosztani: szükség van egy tanulósarokra, egy pihentető területre, illetve néhány négyzetméternyi játéktérre. A három fő területhez csatlakozik a szekrénysor, ami helytől függően akár beépített változat is lehet. Mindenképpen ajánlatos a szobát úgy berendezni, hogy a területek jól elkülönülhessenek, hiszen így nem csábítja a játék a csemetét tanulás közben, illetve az alvásidő valóban a pihenésről szól majd.

A legtöbb gyerekszobában nagyon nehéz rendet tartani, ami nem csupán a rengeteg holmi miatt okoz gondokat, hanem a kevés tárolóegység is megnehezíti a feladatot.

Molnár Gergő és Molnár Zsanett egy bútorgyártó és -forgalmazó cégnél dolgozik, szerintük a vásárlók főleg a helytakarékosság miatt kedvelik a komplett gyerekbútorokat, de az elemes szekrényszor is népszerű beépített íróasztallal, amelynek az ár/érték aránya is kedvez

Ezt a tervezéskor mindenképpen érdemes figyelembe venni, nem csupán az extra polcok jelenthetnek megoldást, hanem akár a plafonra akasztható, hosszan alálógó textiltárolók is.

Célszerű a szekrényeket plafonig beépíteni, vagy a tetejüket egységes méretű, színű dobozokkal megtölteni. Így nem csupán a látványról gondoskodhatunk, hanem egy helyiségben oldhatjuk meg az összes gyermekholmi tárolását. Javasolt olyan ágyat választani a gyermek számára, ami beépített ágyneműtartóval rendelkezik, így garantáltan nem hagyunk ki egy tárolásra alkalmas területet sem.

A rend jegyében igyekezzünk olyan bútort választani, amit szekrényajtók segítségével csaknem teljes egészében elzárhatunk a kíváncsi tekintetek elől, hiszen a túl sok szabadon hagyott polcfelület rengeteg takarítást és rendszerezést igényel.

Mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő világításról, külön ügyeljünk az íróasztalra, illetve az este használatos olvasólámpára! A tükrökről se feledkezzünk meg, hiszen kiválóan növelhetjük általuk a teret!

Kevés hely esetén érdemes olyan szekrényt vásárolni, aminek az ajtaját tükörrel borították, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Végül, de nem utolsó sorban hagyjuk, hogy a gyermek is beleszólhasson a szoba szín- és textilvilágába, dekorációjába, hiszen csak akkor érzi majd igazán a sajátjának a helyiséget, ha segédkezhet a megvalósításban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!