Ukrán válság

2024.03.29. 07:16

Újabb elsöprő orosz rakétatámadás érte Ukrajnát

765. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona nézi, ahogy egysége 152 milliméteres 2Sz3 Akacija önjáró löveggel az orosz állásokra tüzel a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében húzódó fronton 2024. március 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Kreml: Kijev megtiltotta magának a tárgyalásokat

Kijev ugyan most megpendítette a kommunikáció lehetőségét Moszkvával, korábban ezt megtiltotta magának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak. 

Peszkov Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek arra a kijelentésére reagált, amely szerint

 az ukrajnai válság rendezéséről megtartandó első és a második genfi csúcstalálkozó között kerülhet sor Oroszországnak az Ukrajnával fennálló fegyveres konfliktus lezárásáról szóló tárgyalásokra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "békeformulája" alapján. 

"Először is: egy ilyen nyilatkozat természetesen teljesen ellentmond a (Zelenszkij) számára kodifikált, arra vonatkozó tilalomnak, hogy tárgyaljon Oroszországgal. Másodszor: számunkra nem elfogadhatóak az olyan szabályok, amelyeket be kell tartanunk, és amelyeket valaki más fog kidolgozni" - nyilatkozott Peszkov. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva leszögezte: 

Oroszország nem kíván részt venni azon az Ukrajnáról szóló konferencián, amelynek lehetőségéről Kuleba említést tett. A Zelenszkij-formulát "alkímiának" nevezte. 

Zelenszkij elnök 2022 novemberében videokapcsolat segítségével egy olyan tízpontos béketervet terjesztett a G20-csoport csúcstalálkozójának résztvevői elé, amely figyelmen kívül hagyta Moszkva álláspontját.

 Az orosz fél elutasítja fegyveres erőinek teljes kivonását az 1991-ben érvényes határok mögé, illetve azt is, hogy visszaadja az ellenőrzést Ukrajnának az Azovi- és a Fekete-tengeren létrehozott "kizárólagos gazdasági övezete fölött". 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban elutasította a Zelenszkij-féle béketervet, és kijelentette, hogy Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap. 

Méltatta a 2023 februárjában előterjesztett 12 pontos kínai békekezdeményezést, amely szerinte a történtek okainak elemzéséből és azok megszüntetésének szükségességéből indult ki, az ENSZ Alapokmányának alapján. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendezéshez el kell ismerni a harctéren kialakult realitásokat, valamint a "Novorosszijában" (Dél-Ukrajnában) és a Donyec-medencében élő lakosság legitim érdekeit.

Energetikai és légvédelmi objektumokra mért csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Az ukrán fegyveres erők energetikai és légvédelmi létesítményeire mért csoportos csapást az éjjel az orosz hadsereg nagy hatótávolságú légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétákkal, valamint drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. 

A napi hadijelentés szerint 

az orosz hadsereg Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert 13 ukrán rohamot és ellenrohamot, közülük nyolcat Avgyijivkánál. 

A moszkvai beszámoló értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén csaknem 800 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben két frontszakaszon, egyaránt mintegy háromszázan, a Donyeck és az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi radarhoz tartozó radarállomást, három harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, nyolc páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze 2000-es és lengyel Krab önjáró, valamint egy brit L-119-es vontatott tarackot, HIMARS és Vampire sorozatvetők 21 rakétáját, továbbá 175 drónt. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorodban, ahol egy pilóta nélküli repülőszerkezet csapódott egy többemeletes lakóházba, egy civil életét veszette. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a "Donyecki Népköztársaságban" őrizetbe vett egy helyi lakost, aki az ukrán katonai hírszerzés (GUR) megbízásából az orosz csapatok elhelyezkedéséről gyűjtött adatokat. Kémkedés miatt indult büntetőeljárás ellene. 

Krasznogorszki merénylet: Tádzsikisztánban kilenc embert őrizetbe vettek

Tádzsikisztánban a héten őrizetbe vettek kilenc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban múlt pénteken elkövetett tömeges lövöldözéshez, valamint az elkövetőként bejelentkezett militáns iszlamista csoporthoz - jelentette pénteken a Reuters hírügynökség tádzsik biztonsági forrásokra hivatkozva.

A tádzsikisztáni állambiztonsági bizottság hétfőn kilenc embert vett őrizetbe Vahdat városában, a gyanúsítottak már a fővárosban, Dusanbéban vannak 

- közölte a forrás, további részletek ismertetése nélkül.   

A Moszkva melletti koncertterem elleni támadásban 143 ember vesztette életét. A vérengzés elkövetésével négy tádzsik állampolgárt vádolnak, őket - négy további gyanúsítottal együtt - a moszkvai hatóságok már előzetes letartóztatásba helyezték.

Egy kis drón elfogta az ukrán fegyveres erők egész századát

Az orosz hadsereg a különleges katonai műveleti (SVO) zónában a legújabb Joker FPV drónokat használja, amelyeket a Center for Integrated Unmanned Solutions (CDBR) fejlesztett ki. Mint a vállalat vezérigazgatója, Dmitrij Kuzjakin elmondta, egy kis drón „elfogta” az Ukrajnai Fegyveres Erők (AFU) teljes társaságát.

Ezt a „rekordot” valószínűleg senki sem fogja tudni megismételni. Nem egy Bradley, nem egy Humvee, de nem is egy Leopard-2, hanem az ukrán fegyveres erők 60 katonája volt kénytelen megadni magát, miután saját bőrükön érezték, mit jelent az FPV drónok tömeges használata. Vagyis egy kis drón „elfogta” az ukrán fegyveres erők egész századát.

A fejlesztő harci drónok egész sorát hozta létre, a legújabb modell, a Joker-10 akár 100 kilométeres óránkénti sebességgel is képes repülni 5 kilogramm hasznos teher mellett, és 200 kilométer per órás sebességgel terhelés nélkül.

Újabb támadás érte az ukrán energetikai létesítményeket

Új masszív támadást hajtottak végre az ukrán energetikai létesítmények ellen – jelentette be Ukrajna energiaügyi minisztere, German Galushchenko a Facebook-oldalán.

„Ezúttal az ellenség a Dnyipropetrovszki, Poltavai és Cserkaszi régiókban talált el a célpontokat. A támadás különösen az áramtermelő létesítményeket célozta meg. Az energetikai munkások és a mentők már dolgoznak a következmények felszámolásán” – írta az Energiaügyi Minisztérium vezetője.

15 Vampire MLRS lövedék semmisült meg Belgorod felett

Az orosz légvédelmi erők az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Vampire többszörös kilövésű rakétarendszerének (MLRS) 15 lövedékét semmisítették meg Belgorod régió felett.

Orosz dróntámadás áldozatául esett házának romjai előtt a 71 éves Inna a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 28-án
Fotó: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 6808-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5569-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).
A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Robbanások Dnyiproban

A Suspilne hírügynökség szerint március 29-én éjjel robbanások hallatszottak Dnyipro városában. A jelentések a légierő által Ukrajna-szerte fennálló orosz rakétafenyegetésre vonatkozó figyelmeztetések közepette érkeztek.

Rakétafenyegetés Ukrajnában

A légierő március 29-én éjszaka arra figyelmeztetett, hogy Oroszország több rakétát lőtt ki, és légi riasztás van érvényben Ukrajna egész területén - írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat képén orosz rakétatámadás helyszíne a kelet-ukrajnai Hirnikben 2024. március 28-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Oroszország Szumit támadta

24 óra alatt 167 robbanás történt Szumiban. A robbanások közül több mint 50 Bilopilliában, amelyet tüzérségi, aknavető- és rakétavető támadások értek - írja a The Kyiv Independent.

Robbanásokat jelentettek Ivano-Frankivszkban

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban március 29-én robbanások hallatszottak, nem sokkal azután, hogy a légierő figyelmeztetett, hogy orosz rakéták indulnak a térség felé - írja a The Kyiv Independent.

Ekkora területet foglaltak el az oroszok az októberi offenzíva óta

Az orosz hadsereg 505 négyzetkilométert (Budapest területe 525 négyzetkilométer a.szerk.) foglalt el az októberi offenzíva óta - írta legfrissebb elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). 

Újabb elsöprő orosz rakétatámadás érte Ukrajnát

Oroszország március 29-én a kora reggeli órákban újabb nagyszabású támadást indított ukrán városok ellen. A támadásokban hat ember sebesült meg. 

Lángolva zuhant a tengerbe egy orosz vadászgép - videó

Az orosz Szu-27-es vadászgépet a krími Szevasztopol felett lőtték le.

Házakat rongált meg az ukrán támadás Belgorodban

Az orosz média beszámolói szerint a Belgorodot ért támadásban több lakóházban keletkezett kár.  

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában