Óbudavár

2017.01.30. 18:50

A kecskesajtok titka

Óbudavár - Megegyük-e a sajt héját vagy se, azt nem tudom - mondja szerényen mosolyogva a magyartanárból lett óbudavári gazda, Szabó Bálint -, de meg kell kóstolni azzal és anélkül is, és amelyik nagyobb ízélményt nyújt, úgy kell fogyasztani.

Leitner Vera

A kecskesajt és a kecsketejből készült egyéb finomságok ma már nem számítanak kuriózumnak, de hogy miért tartott eddig, mire a kecsketej népszerűvé vált, arról Szabó Bálint mesélt a Csalán Egyesület helyi gazdákat látogató túráján. - A kecske valahogy mindig elhanyagolt terület volt a hazai állattenyésztő-kultúrában.

A kecskék ridegtartásban élnek, mivel jól bírják a keményebb hidegeket is, csupán a vizes, nedves helyeket nem kedvelik Fotó: Leitner Vera

Bár az elmúlt száz évben próbálták a hazai kecskeállományokat kissé rendbe hozni, ez nem sikerült, így a fajták tekintetében ma is nagy a keveredés. Mi 2008-tól tartunk kecskéket, annak idején három darabbal kezdtük, jelenleg hetvenöt van, de két tehén és két borjú is helyet kap nálunk.

- Régen abból indultam ki, hogy ami nekem ízlik, azt veszik a legszívesebben a vásárlók is. Aztán volt, hogy inkább félretettem egy sajtot, mert szerintem nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, mire a vásárlók megkóstolták és nekik épp az ízlett a legjobban - meséli a gazda. - A kecsketejben található zsírok könnyebben emészthetők, mint a tehéntejben lévők.

Érdekesség még, hogy míg a tehéntejből készült sajtokat érlelni kell, addig a kecskesajt már frissen is rendelkezik egy karakteres ízzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!