Lóerő

2012.02.09. 18:58

Világít, mégis áttetsző

Holland és német szakemberek áttörést értek el az OLED technológia kidolgozásával. Az organikus fénykibocsátó dióda lehetővé teszi az izzók beépítését autótetőkbe.

Gajdos József

A szerves vegyi anyagból készült OLED-ek kikapcsolt állapotban átlátszóak, a nyitott tér élvezetét nyújtják, ezáltal akadálymentes kilátást biztosítanak a járműből, míg bekapcsolva az autó belsejét világítják meg. Teljesen új lehetőségeket kínál az áttetsző OLED technológia, az autógépészeknek izgalmas kihívás. Az áttetsző OLED-szendvics hasonló transzparens napelemekkel kombinálható. Ez a megoldás napközben elektromos áramot generál az autónak, éjszaka pedig az áttetsző OLED-ek kellemes, meleg fényével árasztják el a belső teret.

Hatéves fejlesztőmunka eredményeként valósul meg az áttetsző OLED világítás autótetőn való alkalmazása. A korszerű technika energiahatékony, a fényforrások csupán 1,8 milliméter vastagok, és teljesen átlátszóak is lehetnek. Egy OLED teljes felülete szórt fénnyel világít, ezáltal nagyon enyhe fényforrásként működik, amely tompább árnyékokat produkál a pontfényű forrásokhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!