Lóerő

2014.03.27. 07:35

A klíma jó szolgálatot tesz, de érdemes betartani néhány szabályt

A manapság szinte már alapfelszereltségnek számító autóklímaberendezés kétségtelenül jó szolgálatot tesz a nagy melegben a gépkocsivezető és utasai számára. Azonban fennáll az a veszély is, hogy a berendezés helytelen használata miatt megfáznak a bent ülők.

Szijártó János

Jön a melegebb idő, lassan aktuálissá válik a rendszeres klímahasználat. A kényelmi funkciót betöltő eszköz azonban a kellő odafigyelés hiányában sokaknál allergiás megbetegedést, vagy megfázásos tüneteket okozhat, Bogdán Vince tapolcai szerviztulajdonos szerint a betegség elkerülhető, ha néhány szabályt betartunk.

- Nyáron a parkolóban álló autó utasterében a hőmérséklet akár 60-70 Celsius fok fölé is emelkedhet, sőt a műszerfal, a kormány, a váltó még ennél is jobban felhevülhet. Ilyenkor indulás előtt az összes ablakot le kell engedni, a szellőző rendszert pedig a külső, ekkor még hűvösebb levegővel működtessük. Az utastér ilyenkor pár perc alatt kiszellőzik, az ablakokat fel lehet húzni és a szellőzést is a belső keringésre kell állítani, mivel az időközben lehűlő belső levegőt a klíma is könnyebben hűti - tette hozzá.

A klímaberendezést ellenőrzi Bogdán Vince az egyik gépkocsinál (Fotó: Szijártó János)


A szakember hangsúlyozta, hogy a hőfok beállítására is ügyelni kell. Az automata klímánál a hőfok beállításánál a külső és belső hőmérséklet közötti különbség ne legyen 5-10 foknál több. A kézi beállítású klímánál se válasszuk a leghidegebbet, és arra is fordítsunk gondot, hogy soha ne a testre, hanem az üvegekre fújja a levegőt a berendezés.

- A klímaberendezések sajnos optimális körülményeket teremtenek a mikroorganizmusok elszaporodásához is. A baktériumok és gombák mellett a különböző vírusok is kedvelik a rendszer nedves, nehezen hozzáférhető részeit. A hideg hőcserélőn átáramló levegő párája lecsapódik, majd az összegyűlt víz egy része távozik a rendszerből. Ezért látható nyári melegekben időnként víztócsa az autó alatt. Azonban a pára egy része a rendszerben marad, ami a sötét és nedves környezet miatt táptalaja a nem kívánt élősködőknek. Az elhanyagolt klíma azon túl, hogy sokat veszít a teljesítményéből, növeli a fogyasztást, és betegséget is okozhat..

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!