Lóerő

2014.06.18. 19:27

Célkeresztben a taxisok

Megyei körkép - Szinte ugyanazokat a szabálytalanságokat tárta fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által elrendelt akció, amelynek kiemelt feladata a személytaxis vállalkozások ellenőrzése volt. A leggyakoribb probléma az engedélyek érvényességével akadt.

Tremmer Tamás

Kifejezetten a személytaxis vállalkozásokra fókuszált az NKH, egy összehangolt akció keretében több megyében – köztük Veszprémben is - három napon át ellenőrizték a taxis szolgáltatást végzőket, illetve gépjárműveiket, tájékoztatta lapunkat az NKH Kommunikációs Osztálya. Az akcióban résztvevő szakemberek ellenőrizték a vállalkozás és a gépjárművezető okmányainak meglétét, azok érvényességét, a járművek közlekedésbiztonsági, műszaki, esztétikai és utas kényelmi megfelelőségét. A pályaalkalmassági kategóriák kontrollálása mellett kiemelt figyelem övezte a viteldíj jelző készülék (taxaméter) időszakos felülvizsgálatának érvényességét és megfelelő működését. Noha a hatóság a szankcionálással szemben elsődlegesen a tájékoztatást és a megelőzést helyezte előtérbe, az ellenőrök több tucat esetben kénytelek voltak szabálysértési vagy közigazgatási eljárást kezdeményezni.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársai két ellenőri egységgel a megye összes drosztján jártak. A taxiállomások mellett a személygépkocsival végzett személyszállítási (nem taxi) tevékenységeket is vizsgálták Sümegen, valamint Badacsonyban. Az eredmény: 44 járművet és járművezetőt ellenőrizték. Öt esetben állapították meg a gépkocsivezető alkalmatlanságát, mivel nem volt rendben a szakmai képesítést igazoló engedélyük, vagyis nem rendelkeztek taxi vezetői igazolvánnyal. Két járművet engedély nélkül használtak vártaxizásra, egy alkalommal pedig kiderült, hogy csak a járműnek volt engedélye, a gépkocsivezetőnek viszont nem. Közigazgatási eljárást három esetben indítottak, két szabálysértési feljelentést kezdeményeztek.

Az ellenőrzési akció egyértelműen megerősítette, hogy a hatóság törekvéseinek megfelelően a piacról egyre inkább kiszorulnak a törvénytelenül működő szolgáltatók. Mivel az NKH továbbra is eltökélt a piac megtisztítása mellett, ezért az ország különböző megyéiben a jövőben is várhatók hasonló ellenőrzési akciók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!