Lóerő

2014.11.06. 15:50

A Forma-1 Brazíliába költözik

Alig egy héttel az USA Nagydíj után délebbre költözik a Forma-1-es cirkusz a Brazil Nagydíj helyszínére, Sao Paulóba, a szezon utolsó előtti futamára.

APR

Nem pihenhetnek a csapatok ebben a hosszú szezonban, s az eddig tradicionálisan szezonzáró versenyen, Brazíliában mérkőznek meg egymással mielőtt Ázsiába utaznának az utolsó mindent eldöntő versenyre.

Lewis Hamilton megnyerte az USA Nagydíjat, s ezzel akkora előnyre tett szert, hogy még a duplapontos Abu-Dzabi Nagydíj mellett is ő várható az egyéni világbajnokság élére. Nico Rosberg úgy tűnik elvesztette csatáját csapattársával szemben, s ezzel az esélyt is arra, hogy egy nagyon jól teljesítő csapattal megszerezze első világbajnoki címét. Fiatal még a német, de a sors kiszámíthatatlan, ki tudja lesz-e még ilyen esélye.

A brazil versenypálya majd 1000 méterrel található a tengerszint felett, amely erőt vesz ki az autókból. Ez egy természetes amfiteátrum, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy a pályának majd a felét átlássák.

A szervezőket az évek során sok kritika érte az interlagos pálya buckái miatt, s emiatt sokszor újraaszfaltozták a betoncsíkot, de az valahogy még így is huplis marat.

Sao Paulóban nagyszerű előzési lehetőségek vannak. A pálya dominánsan lassú és közepesen gyors kanyarokból és egyenesekből áll. Az első sikán, a híres Senna S kanyar, amely talán a legjobb alkalom az előzéshez. Esős időben megállhat a víz a pályán, s ilyenkor veszélyes lehet az ún. aquaplaning, vagy más szóval vízencsúszás.

Az 71-körös Brazil Nagydíj november 9-én helyi idő szerint 14 órakor (nálunk 17 órakor) veszi kezdetét az interlagosi pályán, melynek hossza: 4,309 km, a teljes versenytáv 305,909 km. A pályarekordot 1 perc 11,473 másodperccel Juan-Pablo Montoya tartja még a 2004 versenyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!