Lóerő

2014.04.10. 10:10

Biciklik felkészítése a szezonra

Veszprém - A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő kerékpárjukat. Az előrelátó, gondos bringásnak ez egyszerű, kimegy a tárolóba, leakasztja a kampóról a kerékpárt, leveszi a takarót, ellenőrzi a guminyomást és nyeregbe száll.

Szijártó János

Elemes lámpák használata esetén magához veszi azokat, persze frissen töltött akkumulátorokkal. Ő már szezon előtt szervizeltette kerékpárját - írja le Farády Tamás, kerékpárszerviz-tulajdonos az ideális kerékpárost. A gyakorlat azonban más, mondja több évtizedes szakmai tapasztalatai alapján.

Elővesszük a bringát a féltető alól, ahová ősszel letettük. A több hónapig álló gumik általában leeresztenek, ezért a laposan álló külsőgumi kitöredezik. Ez, ha felpumpáljuk nem is igazán látszik, a szövetszakadás viszont innentől bármikor jelentkezhet. Az őszi/téli pára ami a nem zárt helyen lévő kerékpárokat éri komoly rozsdásodást okoz, ezek egy része csak esztétikai probléma, de a lánc és a fékek megszorulása, a küllők, bowdenek elgyengülése már nem elhanyagolható, ezek veszélyeztetik a kerékpározás biztonságát.

Farády Tamás egy felkészítés alatt álló kerékpárral (Fotó: Varga Zoltán)

 

Aki nem az első csoportba tartozik, annak a bringa használatba vétele előtt az alábbiakat javasolja. Tisztítsuk meg a kerékpárt. Vizsgáljuk át a külsőgumikat, pumpáljuk fel a kerekeket. A lötyögő csomagtartót, zörgő sárvédőt igazítsuk meg. A kerékpárt megemelve, majd a földre ejtve érezhető, hallható, ha valami lötyög, zörög. Nézzük meg a kerekeket, hogy az agyak szépen forognak-e, az abroncsokban van-e nyolcas. Ha gyanúsat találunk, bízzuk szakműhelyre. Ellenőrizzük, hogy a lánc szabadon mozog-e. Ha akad, olajozzuk meg és próbáljuk újra.

A legtöbb típusú fék esetén kívülről is látható a fékbetét esetleges kopása. Ezek otthoni cseréje, beállítása egyéni adottság kérdése. A rozsdás, szőrös bowdenek cseréje szintén. A leállás alatt sokszor előfordul, hogy váltókarok, racsnik apró kilincsei a besűrűsödő kenőanyagtól nem mozognak megfelelően. Az ilyen esetekben jelentkező gyanús kattogás, recsegés esetén feltétlenül vigyük műhelybe a kerékpárt. Ezzel komoly anyagi kiadás előzhető meg. Általában elmondható, hogy minden szokatlan jelenség esetén forduljunk szervizhez, otthon mindenki a szaktudása szerint javítsa kerékpárját.

Ha minden rendben, akkor győződjünk meg a kötelező tartozékok maradéktalan meglétéről is mondja Farády Tamás és balesetmentes kerékpározást kíván mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!