Kultúra

2016.12.28. 21:15

Végleg elnyerték a Nyitó Tánc-vándorkupát

Balatonfűzfő - Negyven év nem kevés, több mint egy emberöltő. Akik 1976-ban születtek, ma már felnőttek, és gyermekeik is felcseperedtek. A Fűzfő Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklub, leánykori nevén NIKE Táncegyüttes Pintér Tivadar irányításával jött létre.

Szendi Péter

A csoport első tagjai helyi fiatalokból és az akkor még működő Nitrokémiában dolgozó fiatalokból verbuválódtak. Számos fellépésük volt a városban és a környező településeken. Mindenhol zajos sikert arattak. A lelkesedés egy idő után alábbhagyott, de 1992-ben, az Öveges József Szakközépiskola diákjainak köszönhetően újult erővel elindult a tánckultúra és a hagyományok őrzése.

Több versenyen is megmérettették magukat, a keszthelyi Helikon-napok állandó résztvevői voltak. Minden évben indultak a Balatonalmádiban megrendezett Ki mit tud?-on, ahol nagyon jó eredményekkel zártak. Sümegen is képviseltették magukat a Nyitó Tánc címen megrendezett versenyen. Három évig folyamatosan elnyerték az első helyet, így a vándorkupa végleg náluk maradhatott, jelenleg az Öveges József Szakközépiskola aulájában megtekinthető.

Fenyvesiné Varga Judit egyénileg is elnyerte az elismerést Fotó: archív

A csoport 2004-ben elnyerte a kitüntetést, és egyben felvette hivatalos, jelenlegi nevét is Fenyvesiné Varga Judit vezetésével. Idén ezt a nemes díjat a táncklub vezetője is megkapta, aki hamar megismerkedett a néptánccal és a hagyományőrzéssel. - Hétéves voltam, amikor a néptánc alapjait elsajátítottam. A litéri Zöldág Táncegyüttesben eltöltött nyolc évem alatt felejthetetlen élményekben volt részem. Párhuzamosan elkezdtem akrobatikus rock and rollt is táncolni.

Balatonalmádiba pedig fafaragás-szakkörre jártam, ahol kitűnő eredménnyel végeztem. Faragott szelencéimet, díszdobozaimat, saját tervezésű madaras dobozaimat több kiállításon is megtekinthették az ország számos pontján. Ötödikes voltam, amikor a szalontáncokkal is megismerkedtem.

Számomra mindig is vonzó volt ez a műfaj. Tizenhárom évesen kértek fel, hogy felkészítsem az Öveges József Szakközépiskola tánccsoportját, és innentől kezdve a történet már ismert. A tánc által eljutottak Franciaországba, Lengyelországba, szinte évről évre hazajárnak testvértelepülésükre, a felvidéki Nagycéténybe. A fűzfői és a környékbeli települések rendezvényeinek aktív résztvevői.

Két eseményt azonban mindenképpen ki kell emelni. Az egyik a szeptember 17-én megtartott 40 éves ünnepi műsor, míg a másik a már szokásosnak mondható decemberi gálaműsoruk.

- Szeretnénk hagyományt teremteni a magyar népviselet napja alkalmából tervezett programoknak, melyeket a szépen elkészült sétányon egész hosszában mutatnának be. Örömmel vennénk, ha többen csatlakoznának a felvonuláshoz. Az azt követő táncházban mindenki megismerkedhetne a magyar néptánccal - vázolta a programot Fenyvesiné Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!