Kultúra

2008.06.16. 02:27

<u>Új művészeti folyóirat</u>

<b>Balatonfüred</b> - Tempevölgy címmel folyóiratot jelentetett meg Füred, melyet az ünnepi könyvhéten mutattak be.

Gaál Julianna

Ahol magasabb szellemek dalolni tanítják a költőt, a nem költőt pedig érezni azt, amit a költő énekelt - írta Jókai A magyar Tempevölgy című művében a Balatonról. - Ez a táj képes egy lapot eltartani, az irodalom szinte minden jeles képviselője járt a Balatonnál, Déry Tibornak, Illyés Gyulának, Németh Lászlónak háza is volt a környéken, ezért döntöttünk úgy, hogy a folyóiratot Balatonfüreden adjuk ki - mondta Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a folyóirat főszerkesztője.

Az első, bemutató számban helyet kapott a Quasimodo költőverseny néhány díjnyertes verse, a reneszánsz év kapcsán pedig Ágh István esszéje. Az idei Jókai-napok keretében Mikszáth Kálmán volt Jókai vendége, Solymár József írása a palóc írónak állít emléket. 

Az idén százéves veszprémi Petőfi Színházról szól Lakatos István írása. Ferencsik János karnagy füredi házának falán emléktáblát helyeztek el, Kocsis Zoltán zongoraművész avatóbeszéde is olvasható, Tari Lujza pedig Kodály Zoltánt idézi meg írásában. 

Kovács András
filmrendező hangulatos írásában Picassóval, Chagallal és Tennessee Williamsszel való találkozását írja le. Az első szám illusztrációi Filep Sándor grafikusművész munkái. A folyóirat jövő év januárjától negyedévente jelenik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!