Kultúra

2014.08.26. 14:55

Egyszerre festettek a finnek és a magyarok

Veszprém – Helyi és rovaniemi festőművészek alkotnak a Rova’40 projekt keretében. A művészeti program első eseményét kedden tartották.

Balla Emőke

Negyvenéves Veszprém és Rovaniemi testvérvárosi kapcsolata. Az évfordulót megünnepli a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület és a negyven éve alakult Rovaniemi Finn–Magyar Társaság is. A negyven év jegyében szervezték meg a Rova’40 projektet, amelyben képzőművészek találkoznak és festenek. Ezúttal még mindenki otthon alkotott: hárman Rovaniemiben, hárman – Debreczeny Zoltán, Hegyeshalmi László és Környei Ágota – Veszprémben, a Dubniczay-palotában. Negyvenszer negyven centiméteres képeket festettek, illetve raktak össze négy-négy darabot.

Bognárné Brenner Ilona és unokái, Pass Patrícia, Pass Kinga és Szőnyegh Ádám az alkotó Debreczeny Zoltánt figyelik (Fotó: Penovác Károly)

A program egyik ötletgazdája, Debreczeny Zoltán jellegzetes városi szimbólumokat festett - hidakat, a veszprémi várat, a Mikulás otthonát -, noha még nem járt Finnországban, de szívesen menne, főként a téli Finnország érdekelné. A projekt keretében erre is lesz lehetősége: októberben a finn művészek érkeznek a királynék városába, jövő tavasszal a veszprémiek utaznak Lappföldre.

Debreczeny Zoltán munkáját Bognárné Brenner Ilona és unokái, a rajzot és festészetet kedvelő, pályázatokon sikeresen szereplő Pass Patrícia, Pass Kinga és Szőnyegh Ádám is érdeklődve kísérte figyelemmel. Hegyeshalmi László sem járt még Finnországban, bár korábban szervezett kiállítást finn művésznek, és a Művészetek Háza által rendezett nemzetközi művésztelepen is találkozott az északi országból érkezett alkotóval. Bár a tervezett webkamerás összeköttetés kevésbé volt sikeres, a művészek később személyesen is megismerkedhetnek egymással.

A virtuális kézfogás nyitotta az évfordulós programokat. Kádár Tibor veszprémi festőművész kiállítása augusztus 29-én nyílik Rovaniemiben, az ünnepséget szeptember 5-én tartják a rovaniemi kulturális központban, ahol köszöntőt mond Némedi Lajos veszprémi alpolgármester és dr. Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar Finn Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!