Kultúra

2014.04.11. 18:59

Két egyházfő szentté avatása tiszteletére rendeztek kiállítást

Történelmet írtak - XXIII. János és II. János Pál pápa az életszentség útján címmel nyílt kiállítás a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban, melynek apropója, hogy a két egyházfőt két hét múlva szentté avatják Rómában.

Balla Emőke

Boldog XXIII. János és Boldog II. János Pál pápa április 27-i római szentté avatása  alkalmából rendezett fotókiállítást a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. A tárlaton a boldogok sorába emelt két pápa életútját, munkásságát,  diplomáciai tevékenységét szemléltető, fotográfiai gyűjteményekben fennmaradt archív felvételeket mutatnak be tablókon. A kiállítás hiteles képet nyújt XXIII. János pápaságáról, az általa összehívott II. Vatikáni zsinatról, azon II. János Pál pápának még Karol Wojtylaként való  részvételéről, ismertette Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója.

A kiállítás döntő részét az MTVA/MTI sajtófotói adják. Pach Ferenc, az MTI társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója  köszöntőjében elmondta: nem volt egyszerű kiválogatni több mint nyolcvan fotót a két kiváló pápáról. A huszadik század két nagy egyénisége felhívta az emberek figyelmét a katolikus egyházra, II.János Pál "Ne féljetek!" jelmondata a kelet-európai országoknak is biztatást, lelkierőt adott, támaszt jelentett. II. János Pál pápa  fontosnak tartotta, hogy eljusson a világ minden végébe, a legtávolabbi országokba is, kiemelkedő szerepe volt a gazdag és szegény országok közötti ellentét feloldásában, a vallások közötti párbeszédben.

Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. XXIII. János pápával személyesen nem találkozott, II. János Pál pápával azonban több alkalommal is, a találkozók mindig mély nyomot hagytak benne. II.János Pál személyisége megragadó, a pápa mindenkivel szót értett. Ő is azt vallotta, amit ma Ferenc pápa, el kell menni a perifériákra is, mindenkit megszólítani.

Gárdonyi Máté egyháztörténész, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára azt mondta: a 20. század két kiemelkedő egyénisége egymástól különböző személyiség, azonbanvannak azonos személyiségjegyeik. Mindkettőjüket jellemzi a belső és külső élet összhangja, írásaik ugyanazt a keresztény humanizmust sugározzák, mint pápaként való megnyilatkozásaik. Spontán beszédeik, első bemutatkozásaik is erős üzenetet hordoznak.

A megnyitón közreműködött a veszprémi bazilika Szent Mihály kórusa, Zsilinszky Cecília vezlényletével. A kiállítás június 30-ig látogatható.

Címkék#Veszprém
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!