Kultúra

2015.01.22. 20:01

Díjazták a művészeket a kultúra napján

Balatonfüred – Az ember egyik fontos feladata megérteni a világot, ebben pedig a költők segíthetnek – mondta Szőcs Géza a kultúra napi ünnepségen.

Prevics Éva

Átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetéseket is. A kormánybiztos a születésnaphoz hasonlította a kultúra napját. Úgy fogalmazott: a kultúrát ugyan csak egyetlen napon ünnepeljük, de egész évben kell léteznie. Ahol nincs kultúra, ott nincs haza sem.

Szőcs Géza

Szőcs Géza hozzátette: Ott, ahol nincs kultúra, ott nincs haza sem. Az ember egyik fontos feladata megérteni a világot és elhelyezni magát benne, ebben pedig a költők nagy segítséget jelentenek. A Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést kapott Gaál Ágnes és Kenyeres Gábor. Az elismeréseket Bóka István polgármester adta át az Anna Grand Hotel dísztermében. Gaál Ágnes több mint 30 évig tanított a Radnóti Miklós Általános Iskolában. 1976-ban végzett a Pécsi Tanárképző Főiskola rajz–földrajz szakán, ezután népművészet– kézműves szakon szakoktatói diplomát szerzett, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakát is.



Nyaranta festőtábort szervezett tehetséges gyerekek részére. A művész-tanár több generációnak adta át tudását és az alkotás örömét a tanórákon és a táborok keretében. A tanítás mellett folyamatosan alkotott. Festményei köz- és magángyűjteményekben Magyarországon kívül Ausztriában, Németországban, Franciaországban is megtalálhatók.

A programon a Kossuth-díjjal kitüntetett Haumann Péter lépett fel
Fotó: Nagy Lajos


Kenyeres Gábor a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának titkára. Kulturális tevékenységét a városban 50 éve folytatja a Városi Fúvós-zenekar tagjaként. Részt vett a zenekar összes külföldi, illetve belföldi megmérettetésén. 1969-óta különböző formációkban, komoly- és könnyűzenei együttesekben is játszik Balatonfüreden. 1976-ban együtt zenélt Szekér Ernő balatonfüredi újságíró-agrármérnökkel, a Szekér Ernő-forrás névadójával. A veszprémi Pannónia együttes tagja is volt és 1994-ben újraalakította az Amigo együttest, melyben napjainkig is aktívan játszik. A programon a Kossuth-díjas és a Nemzet Színésze elismeréssel kitüntetett Haumann Péter lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!