Kultúra

2015.03.20. 10:15

Ásványok és kristályok

Ásványok és a fény címmel időszakos kiállítás nyílt a minap a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban. A Fény éve 2015 programsorozatba csatlakozó kiállítás március 31-ig tekinthető meg.

Szám Dorottya

2015 a fény nemzetközi éve, a kezdeményezést az Európai Fizikai Társulat és az UNESCO hívta életre. A kiállítás ásványaival is a fényt ünnepeljük, hiszen az ásványok szellemi, kulturális, sőt, kultikus értékei is olyan tulajdonságokból adódnak, amelyekhez az ásvány-fény kölcsönhatásnak van köze. A kiállításból az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek az ásványok, hogyan lépnek kölcsönhatásba a fénnyel és hogy mindez mit eredményez. Megismerhetik a különböző ásványok felhasználását az őskortól napjainkig és a drágakövek szépségének titkát is megfejtjük. Mindezeken felül betekintést nyerhetnek az érdeklődők az ásványok emberekre gyakorolt hatásaira is.

A kiállítás kezdeményezője és egyik készítője Bereginé Simon Ágnes, a Lovassy László Gimnázium tanára, a megvalósításban a szakmai hátteret pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának dolgozói, B. Kiss Gabriella egyetemi adjunktus és Tóth Erzsébet muzeológus biztosították.

B. Kiss Gabriella megnyitó beszédében elmondta, hogy ritkán kapnak helyet a középiskolások tantervében az ásványok. A kiállítás négy témakör köré csoportosul. Az első vitrin arról szól, hogy mit nevezünk ásványnak, kristálynak, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A második vitrin a fény és az ásványok kölcsönhatásáról, a harmadik az ásványok színével és az őskortól napjainkig való felhasználásával foglalkozik.

Tóth Erzsébettől megtudtuk, hogy a bemutató anyaga az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumából származik, amely egy budapesti látogatható kiállítás. Ez az első kihelyezett tárlata a múzeumnak, amely abból a célból készült, hogy megismertesse a fiatalokkal a természettudományok szépségeit és ásványtani alapokkal bővítse az ismereteiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!