Kultúra

2014.04.11. 12:33

Amatőr költők egy kötetben

Jeles feladatra vállalkozott a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete és a Jókai Kör. Együttes szervezésükben mutatták be a költészet napja alkalmából Puskásné Tófeji Valéria és egykori tanítványa, Csukárdi Tibor közös verseskötetét.

Nagy Imre

A Pedagógus Művelődési Ház zsúfolt nézőtere is bizonyította, él még a vers iránti érdeklődés és szeretet. Mindezt Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatónője is kiemelte köszöntőjében, felhívva a figyelmet a város egyéb költészet napi programjaira is.

– A költészetet nem kell elsiratni, sokkal inkább örülni kell annak, hogy új utakat keresve folytonosan megújul – fogalmazott az intézmény vezetője.

A közös kötet címe – Két szólamra – sokat elárul a szerzők törekvéseiből. A két alkotót életkorban tíz év választja el egymástól, ami csekély különbség, mégis kétfajta látás- és gondolkodásmódot eredményez. Ezek teszik izgalmassá a kötetbe foglalt verseket, amik érzelmekről, az évszakok kiváltotta hangulatokról, emlékekről, mély gondolatokról vallva szólítják meg az olvasót. Tófeji Valériának ez már a tizenhetedik kötete, és Csukárdi Tibor sem ma kezdte a versírást, évtizedek óta műveli azt.

A kiadványban hitvallásként felfogható gondolatait is olvashatjuk: – Nem akarom a világot megváltani, csupán a múlt parányi darabkáját megőrizni az utókor számára – így foglalja össze a több esetben helytörténeti kordokumentumként is értelmezhető művészetét. A verseskötetet a Pápán is jól ismert Simon M. Veronika festő illusztrációi díszítik. A könyvbemutató ünnepélyességéhez a Jókai Kör tagjai, a nyugdíjas egyesület irodalmi önképző köre, az Erkel Kórus, Némethné Kovács Magda és a Sindő népzenekar is hozzájárult.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!