Kultúra

2012.11.14. 18:34

A tudomány ünnepe: átadták az Év kutatója díjakat

Székesfehérvár - A Veszprémi Akadémiai Bizottság és a Kodolányi János Főiskola a Magyar Tudomány ünnepe alkalmából ülést tartott szerdán.

Kővári Gabriella

Bíró Péter az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának elnöke Év kutatója díjat adott át Dóczi Róbertnek élettudomány kategóriában, Dusek Tamásnak társadalomtudományi tevékenységéért, valamint Miskolczi Norbertnek természettudományos munkájáért. 
 


Dóczi Róbert Martonvásáron az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének munkatársa, Dusek Tamás a Győri Széchenyi István Egyetem Gazdasági Elemzések Tanszékének egyetemi docense. Miskolczi Norbert a veszprémi Pannon Egyetem Mérnöki Karának MOL  Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékének egyetemi docense. Szakterülete a műanyag kompozitok és keverékek, a bio-lebontható műanyagok előállítása és újrahasznosítása.

A súlyos könyezetterhelést jelentő, nehezen lebomló műanyag hulladékok újrahasznosíásával egyrészt energia termelhető, másrészt új, különleges tulajdonságú kompozitok állíthatók elő. E kutatási területen ért el kiváló eredményeket. Munkájánsak gyakorlati hasznát mutatja egy komplex műanyaghulladék hasznosító rendszer megépítése.
 

 

Fodor Dénes docens ismertette a menetstabilitásért felelős elektronikai rendszer működését, a súrlódási együttható és a gumiabroncsnyomás becslésének módszerét. A kutatások során tesztelték a gépjárművek viselkedését vészfékezés során nedves és száraz gumibitumenen és hagyományos aszfalton. Az eredmények azt mutatták, hogy a gumibitumennek jobbak a tulajdonságai. A gumiabroncsnyomás monitorozó rendszer nagy előrelépést jelent, ugyanis segítségével képes az autó figyelmezteti a vezetőt, ha valamelyik kerék lapos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!