Kultúra

2015.01.23. 14:21

A kultúra élteti a nemzetet – Átadták Pápán a Pro Cultura Díszoklevelet

Hosszú időn át végzett értékteremtő munkájának elismeréseként Válint Magdolna nyugalmazott óvodapedagógus érdemelte ki idén a Pro Cultura Díszoklevelet. Az elismerést a magyar kultúra napi ünnepségen adták át a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színháztermében.

Polgár Tibor

A városi rendezvényen Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. A történész beszédében kiemelte, a kultúránk megismerését, ápolását a mindennapjaink részévé kell tennünk. Mint mondta, kultúra nélkül nincs nemzet, ugyanis a kultúra adja a nemzet egyediségét, az határozza meg a karakterét, vagyis a kultúra élteti a nemzetet. Ha egy nemzet elveszíti a kultúráját, akkor megszűnik nemzetként létezni – hangsúlyozta Nagy-L. István.

– Mi, magyarok szerencsések vagyunk. Hazánk, a Kárpát-medence évezredek óta kultúrák találkozóhelye, egyfajta olvasztótégelye. A magyarság története kultúrák találkozásáról szól, és nagyon kevés példát tudnánk mondani arra, hogy egy nemzet sikeresebb e tekintetben nálunk, magyaroknál. De ugyanilyen szerencsések vagyunk itt Pápán, hiszen városunk bővelkedik a magyar kultúra kiemelkedő személyiségeihez való kapcsolati pontokban – fogalmazott a múzeumigazgató.

Idén Válint Magdolnának (balra) adták át a Pro Cultura Díszoklevelet. Mellette Bódi László és Bognárné Novák Ilona (Fotó: Babos Petra)

Az ünnepség folyamán átadták a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a helyi művelődési központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet. A rangos elismerést Bognárné Novák Ilona, a JMSZK szakmai csoportvezetője, valamint Bódi László, a PAMMA elnöke nyújtotta át Válint Magdolnának, aki felemelőnek és csodálatosnak nevezte a pillanatot.

Fotó: Babos Petra

Az eseményen ünnepi műsor gyanánt zenés, irodalmi összeállítással tisztelegtek a magyar kultúra előtt – ennek során a Szélesvíz című folyóirat irodalmi pályázatára beérkezett alkotások hangzottak el pápai diákszínjátszók előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!