Kultúra

2014.09.16. 15:40

Grafikák, olaj és pasztell képek mellett fotókkal idézték a tájat

Dr. Benedek Katalin művészettörténész és Fábián László almádi grafikusművész nyitotta meg tájkép biennálét, a közelmúltban, amit kétévente rendeznek meg.

Kovács Erika

Zsúfolásig megtelt érdeklődővel a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár kiállítóterme, ahol a megjelenteket a rendezők nevében Fábián László grafikusművész köszöntötte. Elmondta: az első tájképes tárlatot annak idején azért találták ki, hogy a Balaton Tárlatok mellett legyen olyan, a Borfesztiválhoz kapcsoló kiállítás is, amely széles körű érdeklődésre számíthat. A tájkép biennáléval egy teljes képzőművészeti sétát kínált a város az odalátogatóknak., ugyanis a Vasútartjáróban több kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Nem beszélve a Kézfogás Európa szoborparkról, ahol újabb és újabb szobrok láthatóak.

- Reményeink szerint ezek a tárlatok még jobban segítik Almádit kultúrakedvelő városként híressé tenni -fogalmazott a művész.

Az idei tájkép biennálé válogatását a helyi nyaralótulajdonosként almádinak számító dr. Benedek Katalin művészettörténész végezte, aki megnyitóbeszédében felidézte az első tárlat előkészületeit. Meleg szavakkal emlékezett meg a közülünk már eltávozott Dobos Lajos festőművészről, aki szakmai és emberi kvalitásával mércét jelentett és jelent a helyi képzőművészek számára - hangsúlyozta. Elmondta még , a tárlaton 24 alkotó több mint 60 munkáját tették a falakra, a régóta kiállító, neves mesterek mellett ezúttal a pályájuk elején lévők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.- A grafikák, olaj és pasztell képek mellett a fotók is szerepelnek a tárlaton, teljesebbé téve a megunhatatlan Pannon táj, az ezer arcú Balaton megidézését.

Jelen voltak a hagyományos, a tájra ráfeledkező tájképek, csakúgy mint a tájnak nem a képét, hanem a képzeletét megjelenítő alkotások is.

A megnyitót Baksa Kata népdalénekes , előadóművész éneke foglalta keretbe és tette emlékezetessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!