Kultúra

2014.09.25. 11:25

A drámapedagógia nem csak színjáték

Bár Pápán él családjával, ajkainak vallja magát Komáromi Sándor, ezért missziónak érzi, hogy ajkai gyerekekkel is foglalkozzon. Drámapedagógiai tevékenységét jelenleg egy pécsi iskola keretei között végzi.

Penk Tímea

A 37 éves fiatalember tizenöt évvel ezelőtt kezdett el diákszínjátszó csoportot vezetni Magyarpolányban és Ajkán. A Magyar Drámapedagógiai Társaság akkreditált képzését végezte el és szerzett jogosultságot arra, hogy ilyen foglalkozásokat tartson.

- Izgalmas munka ez, mert nemcsak a színházról szól. A drámapedagógia valójában egy komplex oktatási-nevelési forma. A tanuláshoz egyszerre használjuk a szabályjátékokat, a mozgásos feladatokat, illetve a játék felszabadító erejét. Mindez a foglalkozásokon egy sajátos pedagógiai úttá növi ki magát, bármi legyen is a tanulási terület – foglalja össze munkáját Komáromi Sándor.

Komáromi Sándor az ajkai drámateremben: a fekete háttérben jobban látszanak a színek (Fotó: Penk Tímea)

Közel tíz évvel ezelőtt a csoport mögé egy művészeti iskolás háttér épült Magyarpolányban, de a csoportvezető a veszprémi egyetemen is vezetett színházi csoportot. Kezdettől foga nagy sikereket értek el diákszínjátszói. Rendszeresek a díjazások, és köztük az első helyezések, illetve az arany minősítések, sőt a fesztiválnyertesek gáláin is többször jelen vannak a csoportok. Komáromi Sándor tavaly felvette a kapcsolatot egy dinamikus fejlődést támogató pécsi iskolával. Az Eck Imre Alapfokú Művészetoktatási Intézményt az Apolló Kulturális Egyesület működteti. Jelenleg az ajkai oktatás művészeti vezetői feladatait Komáromi Sándor látja el, aki egyben a pápai Teleszterion Színházi Műhely vezetője is.

- Az idén a pécsi iskola keretében indítunk csoportokat általános iskola 4. osztályától egyetemista korig. A beiratkozók az iskola színjátékszakos tanulóivá válnak, és a hatodik évben végbizonyítvánnyal távoznak. Ajkán péntekenként tartjuk a foglalkozásokat, 12-15 fős csoportokban a művelődési ház József Attila utcai épületében, amelyben drámatermet alakítottunk ki – tájékoztatta lapunkat Komáromi Sándor. A művészeti vezető elmondta, hogy a teljes tanérvre szeptember végéig lehet jelentkezni, de a csoportokhoz folyamatosan csatlakozhatnak a drámapedagógia iránt érdeklődő fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!