Kultúra

2014.08.20. 11:54

Francia nyelvű tanulmány Gizella királynéról

A királyi pár, István és Gizella része Veszprém életének és jövőjének, meghatározza önképünket, öntudatunkat, mondta dr. Navracsics Tibor miniszter az antikváriumban tartott kötet bemutatóján.

Balla Emőke

Gizella királynéról, Gizella házasságáról írt francia nyelvű tanulmányt Bernard Le Calloc'h. A breton diplomata, nyelvész, történész és földrajtudós, a finnugrisztika és orientalisztika szakértője, egyik fő kutatási területe a történelmi magyar-francia kapcsolatok. A Klebelsberg Kiadó által megjelentetett kötetben Gizella házasságáról írt, szembesítve bennünket is a homályos, tisztázatlan kérdésekkel, problémákkal. A tanulmányt, melyet Dudich Ákos fordított, az Utas és holdvilág antikváriumban mutatták be az ünnep előestéjén.

Molnár Sándor, az antikvárium tulajdonosa köszöntőjében kiemelte: Gizella kezdetben fenntartással volt a barbár népnek tartott magyarokkal, de később kellemesen csalódott bennük, Istvánban. Gizella minden energiájával, erejével a katolikus egyházat szolgálta, nagy hévvel végezte a térítő munkát. Gróf Klebelsberg Éva történész, ökológus, a rövid kötetet megjelentető Klebelsberg Kiadó tulajdonosa arról beszélt: egy francia számára is érdekfeszítő a magyar történelem. Bár Gizellának kezdetben negatív véleménye volt a magyarokról, Istvánt megismerve, megváltoztatta azt.

Nem az a kérdés, hol van eltemetve Gizella királyné, higgyük azt, hogy itt, Veszprémben. Gizella királyné annyira a miénk, Veszprém múltja, minden mozzanata rajta nyugszik, önképünk, öntudatunkat meghatározza a királyi pár. István király és Gizella királyné része Veszprém életének, hangsúlyozta dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter. A veszprémi országgyűlési képviselő hozzátette: a nőknek mindig nagy szerepük volt a magyar történelemben, akár Emesére, Saroltára, Gizellára, vagy később Mária Teréziára és Zita királynéra gondolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!