Expó és piknik

2024.05.10. 14:00

Megnyitotta kapuit az év legmenőbb agrárrendezvénye Pápán (képgaléria, videó)

A Tankcsapda zenekar nagy sikerű koncertjével rajtolt az idei, 26. Pápai Expó és Agrárpiknik. A város tradicionális agráreseménye arculatában és programkínálatában is megújult, és bár megtartotta agrárszakmai jellegét, de két napon át könnyedebb piknikhangulatot, családi programokat hoz el a környékbelieknek.

Haraszti Gábor

A nulladik napon rendezett ÉDÁSZ- és Tankcsapda-koncert után másnap szakmai kiállítók, érdekes előadások és gyakorlati bemutatók várták az érdeklődőket, emellett a gazdálkodók a kamara szakértőitől első kézből kaphattak választ a tevékenységüket érintő kérdésekre. A hivatalos megnyitót pénteken délelőtt tartották, amelyen jelen volt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester, Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke és Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) főtitkára. 

Szakmai és családi programok is várják az expó látogatóit
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A NAK elnöke köszöntőjében az agrárium megismerésének fontosságára hívta fel a figyelmet. – Óriási szükség van az ilyen rendezvényekre, nem szabad, hogy téves eszmék szólítsák meg a jellemzően nem vidéki környezetben felnövő ifjúságot. A józanság hangján kell szólnunk és a valóságot kell bemutatnunk a fiataloknak, azoknak, akikre a jövő agráriumát tekintve nagy szükségünk van. Jó szívvel ajánlom előadásainkat, melyeken első kézből lehet hiteles információkat kapni a klímaváltozás, az állatvédelem vagy épp a digitalizáció témakörében – zárta beszédét Győrffy Balázs. 

Áldozó Tamás polgármester is üdvözölte a rendezvény kiállítóit és vendégeit. A városvezető köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, amiért évről évre meghívja Pápára az agrárvilág szereplőit, és azért is hálás volt, hogy minden alkalommal számos rendezvényt kínál fel a pápaiaknak és a környékbelieknek. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára emlékeztetett, Magyarország teljes területének 80 százaléka termőföld, ami európai viszonylatban egyedülálló, ezért ivódott bele annyira a hagyományainkba, a kultúránkba, a sejtjeinkbe a mezőgazdaság tisztelete. 

A megnyitót követően átadták a kiállítói díjakat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját a Concordia Trans Kft. képviselője vehette át, míg Pápa város díját a Csékei Méhészet érdemelte ki. A délelőtt folyamán szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, melyekkel párhuzamosan interaktív programok, termelői piac, kézműves-foglalkozások, edukációs puzzle, gasztrosétány, autó- és mezőgazdaságigép-kiállítások várták az expó vendégeit. Szombaton a családi programok kerülnek előtérbe. Az expó második napja a vadásznap jegyében is telik majd kutya- és sólyombemutatókkal, előadásokkal és persze az elmaradhatatlan főzőversennyel, amelynek eredményhirdetése kora délután lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában