Kultúra

2010.11.30. 14:52

Az elfogadásért küzdeni kell

Veszprém - Sokat javult a helyzet, de a társadalomnak még mindig sokat kell tanulnia a fogyatékos emberekről.

Szabó Zsuzsanna

Lassan húsz éve működik Veszprémben a fogyatékkal élő felnőtt fiatalokat foglalkoztató és fejlesztő intézmény, mégis kevesen tudnak róla, annak ellenére, hogy az itt dolgozók értékes munkát végeznek, értékes emberekkel. Az intézmény működéséről, életéről, a mindennapi nehézségekről és örömökről Krámli Ida, az Éltes Mátyás Fogyatékosok Nappali Intézménye és Gondozóháza igazgatónője mesélt.

Terveik között szerepel egy autista csoport létrehozása, és a gondozóház bővítése. Itt jelenleg tizen kapnak átmeneti elhelyezést, de folyamatosan érkeznek kérések, megkeresések, a bővítés valóban szükséges. Amikor az intézmény a mai helyére költözött, lakossági ellenállásba ütköztek. A környéken lakók ellenezték a fogyatékosok itteni elhelyezését. 

- Nagyon komoly, már-már durva vitáink voltak az itt élőkkel. Sokáig támadtak bennünket, azt mondták, nem szívesen látnak itt. Mára szerencsére sokat javult a helyzet. A közelben lakókkal jó a viszony, máshogy állnak hozzánk, beszélgetnek az idejáró fiatalokkal, és már a szomszédos iskola tanulói sem csúfolják gondozottjainkat, mint régen - említi az igazgatónő.

Pedig nagy az igény az ilyen jellegű foglalkoztató intézményekre. Nemcsak Veszprémben, hanem országos szinten is jellemző, hogy az iskolai tanulmányok befejezését követően nincs megfelelő hely, ahova ezek a fiatalok mehetnének. Ez komoly problémát jelent az értelmi fogyatékkal élő felnőttek és az őt gondozó családok számára egyaránt. Az Éltes Mátyás otthon ebben nyújt jelentős segítséget. Itt egész napos szociális elfoglaltságot biztosítanak a gondozottak számára, egyrészt rehabilitációs, másrészt fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásokat tartanak. Utóbbi keretében szőnyeggyártás, hulladék-újrahasznosítás és csomagolás szerepel. Az ide járó fiatalok főként olyan munkákat kapnak, ami nem igényel nagy fizikai megterhelést tőlük, de képességeik alapján el tudják végezni. Korábban ilyen volt, amikor a kindertojásokban lévő műanyag kapszulákba rakták bele a játékalkatrészeket vagy kis zacskókba gumigyűrűket.

- Délutánonként napköziotthonos foglalkoztatások folynak, amelyek a fiatalok testi, szellemi, szociális fejlesztését és szinten tartását szolgálják. Koordinációs és koncentrációs képesség, valamint ritmusérzék-fejlesztésként zenés táncoktatásokat tartanak, emellett a gyerekekkel szakképzett jógaokató is foglalkozik. A bátrabbaknak lehetőségük van lovaglásra, de számos aranyérmes tagja van az úszócsoportunknak is.

Krámli Ida lendületes, magával ragadó személyiség. Rengeteget mesél további céljairól, a gyerekeiről. Mindegyiket ismeri, tudja, mi a gondjuk, keservük, ki miért haragszik.

- Mi olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Fontosnak tartom, hogy ezek a fiatalok olyan helyen legyenek, ahol tényleg szeretnek lenni. Munkát, elfoglaltságot kell nekik adni, olyat, ami az embert emberré teszi. Fő elvem, hogy gyerekeinket önálló életre neveljük úgy, hogy fél szemünk, vigyázó tekintetünk mindig rajtuk van. Semmit nem erőltetünk rájuk, megadjuk nekik a választás lehetőségét. Ha valakinek délután kicsit pihenni van kedve, azt is megteheti.

Amikor arról kérdezem, hogyan látja, elég felnőtt-e a magyar társadalom ahhoz, hogy valóban elfogadja a fogyatékkal élőket, azt válaszolja: számos keserű, de sok kellemes tapasztalatot is gyűjtöttek az évek során. Volt olyan példa, hogy kiránduláskor egy étteremben teljesen külön terítettek számukra.

- Egy idő után látták az ott dolgozók, hogy a mieink nem zavarnak más vendéget, nem hangoskodnak, ők is tudnak illendően viselkedni, és legközelebb, amikor visszamentünk oda, már szeretettel fogadtak bennünket, a többi vendég között terítettek. Az integráció itt kezdődik kicsiben. Nekünk egészségeseknek és a fogyatékosoknak is küzdeni kell érte, közösen. Csak így valósulhat meg a teljes elfogadás - teszi hozzá az igazgatónő.

 

1992 őszén jött létre az Éltes Mátyás Fogyatékosok Nappali Intézménye és Gondozóháza, azóta folyamatosan fejlődött, bővült. Tizenöt fiatallal kezdték a munkát ketten, egy kicsi, szűk helyiségben. Ma hatvan ellátottuk és huszonkét munkatársuk van, több kisebb-nagyobb teremben, de újabb fejlesztéseken gondolkodnak.

Címkék#Krámli Ida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!