Hírek

2015.01.12. 20:25

Vonzó a lovas szolgálat megyénkben

A polgárőrség legfontosabb feladata a lakosság szolgálata – állítja a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke, Kovács Imre.

Tóth B. Zsuzsa

– A polgárőrök megyénkben már nem csak gépkocsival és gyalogosan, hanem lóháton is járőröznek. A tavalyi évben kiemelkedően magas számú szolgálati órát teljesítettek. A megye a 125 egyesülettel a harmadik helyen áll, a megyei szövetséget elismerik országos szinten is.

Kapolcson népszerű a lovas polgárőrség, képünkön Mohos Viktória, Horváth István, Hornung László, Szűcs Loretta és Ungor Sándor.  Fotó: Penovác Károly

– Pillanatnyilag több mint 2700 tagunk van. Dolgos évet hagytunk magunk mögött, jó kapcsolatot ápolunk a rendőrséggel és az önkormányzatokkal, hármas egységünk mindent megtesz a lakosság biztonsága érdekében. A Tiszteletet az éveknek – biztonságot az időseknek országos program tőlünk indult 2011-ben. A segítségnyújtás mellett az idősek problémáit közvetítjük a helyi önkormányzatoknak, segítünk az eltűnt személyek felkutatásában is – mondta el Kovács Imre.

A kapolcsi polgárőrség 2008 óta tevékenykedik. Akkor 16 fővel, ma már harminccal – tudtuk meg Korponai Lászlótól, a kiemelt egyesület vezetőjétől.

Korponai László: A kapolcsi polgárőrség 2008 óta tevékenykedik. Fotó: Penovác Károly

– Örvendetes, hogy a tagok ötöde harminc év alatti, és közel egyharmaduk hölgy. A lovas lehetőség is vonzza a fiatalokat. Öt lovasunk teljesít szolgálatot, köztük két fiatal lány. A településen és a csatlakozó szomszéd falvak külterületein ugyancsak jelen vagyunk. A lakosság pedig egyre inkább elfogadja, sőt, ma már igényli a polgárőrök segítségét. Mi pedig fontosnak tartjuk a személyes kapcsolattartást, felvilágosítást, az időskorúak védelmét és az áldozattá válás megelőzését. Jó kapcsolatot tartunk a lakossággal, a települési vezetőkkel az együttműködést támogató szerződés alapján is. A kapolcsi önkormányzat ugyanis nem csak irodát biztosít nekünk, hanem évi százezer forintos támogatást is ad. Az Országos Polgárőr Szövetség támogatását szintén megkapjuk a fokozott jelenlétért. Minta polgárőr egyesületként tavaly részt vettünk a 250x100 biztonság programban is. Tavaly az előző évi 3200-hoz képest több mint kétszer annyi, azaz kilencezer órát töltöttünk szolgálatban – mondta el Korponai László.

Saját erőből vásároltak két mopedet, amelyek a fesztivál ideje alatt is jó szolgálatot tesznek. A megyei szövetségtől gépkocsit kaptak néhány éve. Az egyesület tagja az országos riasztási rendszernek, katasztrófahelyzetben ez sokat jelent. Indokolttá tette a tagságot az Eger-patak tavalyi két kiöntése is – tette hozzá Korponai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!