Hírek

2014.07.09. 14:55

Harmathy Ildikó, a Liliomkert tulajdonosának levele a miniszterhez

Káptalantóti – A káptalantóti, több mint kétszáz családnak megélhetést biztosító termelői piac tulajdonosa újabb levelet írt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek.

Mizsei Bernadett

Harmathy Ildikó szerint a XXI. század természetvédelme nem azonos azzal, amit az állami természetvédelem tesz, és feladatáról a közbeszédben elhitet. – Személyem és a Liliomkert piaca egyaránt ennek az elavult nézetnek köszönheti üldöztetését – állítja. Hozzátette: több éve érik támadások a termelői piacot, pedig a Liliomkertben a nyári időszakban vasárnaponként sok ezer látogató megfordul, és a piac több mint kétszáz családnak biztosít megélhetést, éppen hét éve. A piac vezetőjének, Harmathy Ildikónak azonban több kritikával kell szembenéznie. Hol azzal, hogy a hatóságok szerint nincsenek meg a szükséges engedélyek, hol azzal: az egyébként természetes anyagokból készült standok nem illenek a tájba.

Vásárlók és eladók az immár hét esztendeje működő káptalantóti termelői piacon. Hiába a népszerűség, mindig akadt kritika.

Fotó: Mizsei Bernadett

Vagy például többek között amiatt is piszkálták Harmathy Ildikót, a népszerű káptalantóti termelői piac, a Liliomkert tulajdonosát, hogy a vásárlók tömegének a piac mellett parkoló autói összetömörítik a termőföldet, amelyet egyébként évek óta nem használnak semmire. A Liliomkert biológus-mérnök tulajdonosa most újra levélben fordult az ismét kinevezett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, hogy segítségét kérje, és mint a természetvédelemért is felelős tárcavezetőnek megmagyarázza, hogy a 21. század természetvédelme messze nem azonos azzal, amit az állami természetvédelem tesz.

Harmathy Ildikó szerint a Liliomkert és a körülötte kialakult anomáliák kicsiben visszatükrözik a hazai állapotokat. Úgy véli, általános probléma ugyanis, hogy a magyar természetvédelem a természet valamely állapotának konzerválását próbálja megoldani, miközben az organikus gazdálkodást semmilyen szinten nem szorgalmazza vagy támogatja, még a nemzeti parkok területén sem. Ennek következménye pedig az, hogy a természetvédelem korszerűtlenné válik, s nem segíti az emberi „jól-létet”. A korszerű természetvédelem hiánya végső soron egész életünkre kihat, beteg társadalmat eredményez – figyelmeztet. Harmathy Ildikó véleménye szerint mélyen tehetsége alatt teljesít táj és ember, a legrosszabbat hozzák ki belőlünk. Rámutatott arra is, hogy a bioélelem fogyasztása Európában évente kilenc százalékkal nő, az igény tehát egyre nagyobb. Magyarország a mintegy egymillió hektárra becsülhető parlagon hagyott terület organikus művelésbe vonásával egymaga legalább 10 százalékos növekedést lenne képes produkálni az Európában organikusan művelt területek tekintetében, amire a fogyasztói igény nyilvánvalóan megvan.

A káptalantóti piac tulajdonosa szerint Magyarország kiváló földjével és fekvésével Európa vezető bioállama lehetne. A műveletlen, tiszta föld hatalmas kincs, az ország gazdasági kitörésének lehetősége. Elmondta, ma egymillió hektár, ám könnyű erővel az összes termőföldünk organikus művelés alá kerülhetne, kétmillió család élne meg belőle, és legalább tízszer ennyi ember juthatna egészséges élelemhez. Állami támogatás csak az átálláshoz kell, az organikus kert eltartja magát és tulajdonosát, egészséges élelemmel a társadalmat, állami támogatás nélkül.

Harmathy Ildikó már nemcsak a káptalantóti termelői piacért harcol, hanem a természetvédelem új alapokra helyezéséért is.

Fotó: Mizsei Bernadett

Harmathy Ildikó levelében felajánlotta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek segítségét, szakmai tudását, és a levél másolatát megküldte a köztársasági elnöknek, a parlament elnökének, az Alkotmánybíróságnak és az alapvető jogok biztosának, hogy tovább harcoljon piacáért és a természetvédelem új alapokra helyezéséért. Felkerestük a Veszprém Megyei Kormányhivatalt, hogy megtudjuk, mi az álláspontjuk a termelői piaccal kapcsolatban. Azt a választ kaptuk, hogy mint jogalkalmazó szerv, a kormányhivatal a jogszabályban előírt kötelezettségének és feladatkörének megfelelően jár el. Nem foglalt állást az ügyben Sümeg város jegyzője, mint az építésügyi hatóság képviselője sem. Dr. Kiss Csilla Magdolna arra hivatkozott, hogy folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!