Hírek

2015.01.19. 13:42

Várossá válna Csopak és Tihany

Az előnyösebb pályázati lehetőségekért szeretne várossá válni a két település. A polgármesterek szerint náluk egyébként sem klasszikus falusi élet zajlik.

Prevics Éva

Csopakon inkább kertvárosi életet élünk, mint falusit- mondta a Naplónak Ambrus Tibor polgármester. A település azért döntött amellett, hogy beadja várossá nyilvánítási kérelmét, mert a városi státuszú települések más pályázatokat érhetnek el. Ambrus Tibor polgármester a közösségi oldalán is megosztotta a hírt, miszerint hétfőn beadták a kérelmet és a több száz oldalas alátámasztó anyagot.

Ambrus Tibor elmondta: az infrastruktúra, a költségvetés és a vállalkozások helyzete miatt egyaránt úgy érzik, hogy Csopak méltán válhat várossá.

Tihany amolyan imázsváros akar lenni, mint Villány vagy Visegrád- fogalmazott a település első embere.

A városok magasabb normatív támogatást kapnak az önkormányzat működtetésére, a következő uniós ciklusban pedig a településközpontok és úthálózatok fejlesztésére szintén több támogatást érhetnek el- mondta Tihany polgármestere.

Tihany állandó lakosainak száma csaknem 1400 fő, nyáron viszont egy kisvárosnyi ember is megfordul a településen. A hely térségben betöltött szerepe is indokolná a várossá minősítést- tette hozzá. Tihanyban országos hírű intézmények vannak, például a Limnológiai és a Geofizikai Intézet.

A várossá válási kérelmeket - a választás évének kivételével - minden év január 31-ig adhatják be a települések, az elbírálásokat a Miniszterelnöki Hivatal végzi. Az eredményt nyár végén a köztársasági elnök hirdeti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!