Hírek

2012.03.29. 19:53

Változik a nyugdíjasok kedvezménye

Megyei körkép – A jogszabályi módosítások következtében a nyugdíjasok utazási kedvezményére való jogosultsága április 1-től megváltozik, amely érinti a helyi-, és a helyközi járatokat egyaránt.

Tremmer Tamás

Mint ismeretes a nyugdíjasok utazási kedvezményére való jogosultsága április 1-től megváltozik, az új feltételekre való áttérésre egy hónap átmeneti idő áll rendelkezésre. A módosításokról tájékoztatta lapunkat Szöllősi József.

A Balaton Volán termelési igazgatója a helyközi járatokról szólva elmondta, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részéről tavaly megküldött „Nyugdíjasok utazási utalványa" érvényessége 2012. március 31-éről április 30-ig meghosszabbodik, ezért ezekkel az utalványokkal – ha még van azon szabad felhasználási lehetőség – az új határidőig lehet kedvezményesen utazni. Felhívta a figyelmet rá, hogy az idén február kiküldött utazási utalványok is érvényüket vesztik április végén! Akik 2011/2012. évi nyugdíjas utazási utalványát már teljes egészében felhasználták, az átmeneti időszakra egyedi kérelemmel/megkereséssel fordulhatnak a kormányhivatalok nyugdíjfolyósító igazgatóságához. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság áprilisban megküldi az új elnevezésű „Ellátottak utazási utalványá”-t mindazok számára, akik az új szabályok figyelembevételével jogosultak az utazási kedvezményre. Május 1-jétől a Volán társaságok már csak ezt fogadhatják el.
A nyugdíjasok utazási kedvezményének változása nem érinti a 65. éven felüli nyugdíjasokat vagy más hasonló ellátásban részesülőket, ők életkoruk igazolásával díjtalanul utazhatnak a Volán társaságok helyközi autóbuszjáratain.

A helyi járatokon az áprilisi, illetve a II. negyedévre érvényes nyugdíjas bérleteket a jogosult személyek a Volán által korábban kiadott és jelenleg is érvényes fényképes igazolvánnyal megvásárolhatják. A megvásárolt bérletek érvényességük lejártáig használhatók utazásra.

Az igazolványok rendkívüli érvényesítésére áprilisban kerül sor, az igazolványok érvényességének meghosszabbításához a helyközi utazáshoz kiadott „Ellátottak Utazási Utalványa”, mint dokumentum szükséges. Május 1-től már csak a külön érvényesítéssel ellátott igazolványok jogosítanak kedvezményes bérlet használatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!