Hírek

2013.10.11. 16:46

Szavazzon: Ki legyen az idei Prima 2013 közönségdíjasa?

A jelöltekre szavazni 2013 október 28-án éjfélig lehet.

A Vállalkozók Országos Szövetségének Veszprém Megyei Szervezete Veszprém Megyei Prima-díjakat ad át a megye kiemelkedő művészei, alkotói, tudósai, neves sportolói, a közművelődésben kiemelkedő munkát végző szakemberek számára.

A jelöltek közül hármat a kuratórium, egyet pedig a megye lakossága választ. A két döntés egymástól független, ami azt jelenti, hogy adott esetben a Príma-díjas és a közönségdíjas személye akár egybe is eshet. A kuratórium már kiválasztotta a három Príma-díjast.

A Prima Díjátadó Gálaest november 15-én, pénteken, 19 órakor lesz, az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a veszprémi Megyeháza Szent István Termében tartják. A hagyományokat követve a három Veszprém megyei Prima-díj egy-egy millió forint tiszteletdíjjal jár, a közönségdíjas 300 ezer forint tiszteletdíjban részesül.

Olvasóink egyvalakit közönségdíjra javasolhatnak az alábbi jelöltek közül:

01. Donát Tamás (Magyar sajtó kategória)

A Veszprém TV műsorvezető-szerkesztője, író, újságíró, sportújságíró, 37 éve megszakítás nélkül a média munkatársa. Alapító tagja az idén 26 éves Veszprém Televíziónak, amelynek 1990-től szerkesztő-, műsorvezetője, tizenegy évig a hírműsorok, közéleti magazinok felelős szerkesztője.

Több mint húsz könyv szerzője, társszerzője, szerkesztője, kiadója, menedzsere. Társszerzője a második kiadást megélt Marian Cozmáról szóló kötetnek, amely román nyelven is megjelent.

1996-tól az MKB-MVM Veszprém KC sajtóreferense, négy klubfilm szerkesztő-riportere. Az országban a helyi televíziózásban elsők között megszervezi, menedzseli a klub mérkőzéseinek közvetítéseit.

1996-2013. februárjáig az országos sportnapilap tudósítója, 1996-tól megyei vezető tudósító. Munkásságát Nemzeti Sport aranygyűrűvel jutalmazzák. 1988-ban Veszprém Megyéért aranyfokozatot vehet át. 1994-ben Esterházy Miksa díjjal jutalmazták.

02. Hegyeshalmi László (Magyar népművészet és közművelődés kategória)

Festőművész, grafikus. Tanulmányait a szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1976-ban, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1982-ben, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2003-ban kulturális menedzser szakon végezte. 1982–88 között tagja a budapesti Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, 1985-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

1988 óta Nagyvázsonyban él. Festészeti és grafikai munkája mellett alkalmazott grafikával, könyv- és plakáttervezéssel, látványtervezéssel és vizuális pedagógiával foglalkozik, kurátorként kortárs művészeti kiállításokat szervez, rendez. 2003-tól a veszprémi Művészetek Háza igazgatóhelyettese, 2006-tól igazgatója.Egyéni kiállításon az ország több pontján bemutatkozott. Munkásságát elismerések és nívódijak fémjelzik, többek között kétszer is megkapta a Nemzeti Kulturális Alap alkotói támogatását, 2003-ban a Műcsarnokban Művészeti Alapítvány díjat kapott, két Veszprémi Tárlaton is nívódíjjal ismerték el.

03 Jokesz Antal (Magyar képzőművészet kategória)

Fotográfus, képzőművész, 1966-tól él Veszprémben. Első önálló kiállítása 1976-ban volt Budapesten. 1978-tól 1983-ig a budapesti Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója támogatásával alkot. A 80-as évektől iskolateremtő alkotóként tartják számon a magyar és nemzetközi fotóművészetben. Az általa indított Dokumentum című kiállítás-sorozat évtizedekre a modern magyar fotográfia egyik fellegvárává tette Veszprémet. Analóg és digitális munkáit Moszkvától Lisszabonig tucatnyi külföldi galériában és múzeumban kiállították, szinte valamennyi képét neves gyűjtemények őrzik. 2004 óta segíti Veszprém város korszerű marketingkommunikációjának kialakítását. A fiatalok támogatása mellett nevéhez fűződik Szilágyi László életművének dokumentálása is.

1983-tól tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 1979-ben a Prix Air France Ville de Paris ösztön- díj keretében elnyeri Párizs polgármesterének díját. 2002-ben Balogh Rudolf-díjjal tüntetik ki.

04. Mészáros Zoltán (Magyar népművészet és közművelődés kategória)

1966-ban született Veszprémben. 1985-ben a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, 1990-ben Pécsett szerzett földrajz–testnevelés szakos tanári diplomát, majd Veszprémben angol szakos tanári oklevelet. Az egykor legnépszerűbb balatoni adó, a Rádió Jam egyik alapítója, aminek frekvenciáit később a Klubrádió vásárolta meg, ezzel sikerült megalapoznia a későbbi projektjeit.

A Jam zenei fesztiválokat is rendezett, itt megtanulhatta a koncertszervezés fortélyait, másfelől kellő anyagi tőkét biztosított az általa megálmodott vendéglátóhely létrehozásához, az Oliva Étteremhez.

A legizgalmasabb Mészáros-projekt talán a felsőörsi roma zenei szakkollégium létrehozása volt. A két éve megnyílt Snétberger Zenei Tehetség Központ egyedülálló vállalkozás, jelenleg valószínűleg ez az ország legmodernebb gyermektábora.

Mészáros Zoltán zenemániás, az összes projektje kapcsolódik a minőségi muzsikához. A VeszprémFest ötlete tíz évvel ezelőtt pattant ki a fejéből. Az elmúlt években szinte az összes művészt sikerült becserkésznie azok közül, akiket korábban csak rajongóként tisztelt.

05. Muraközy Péter (Magyar népművészet és közművelődés kategória)

1970-ben született. A veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolába járt, a Kállai Éva Gimnáziumban érettségizett, utána Városi Művelődési Központban (Dimitrov) volt filmtáros. Elkezdte a szombathelyi tanárképző főiskola népművelő szakát, ám nem fejezte be.

A zenei pályával kacérkodott, dobolt a Karantén és Tabu (1983–1992), valamint a Kampec Dolores (1992–1995) zenekarokban, de aztán a szervezési tevékenység vette át a főszerepet az életében. Részt vett az Enyhe Fintor klub megalakításában és működtetésében (1992–2000). A Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője 1999-től. Nevéhez fűződik többek között Veszprémben az Expresszó Klubmozi és Kávézó, a Patrióta Lokál és az Egyetemi Diákcentrum létrehozása. Életének egy-egy állomása az Incognito kávézóhoz, a Tűztorony vendéglőhöz is köthető. A Sziget Fesztiváliroda munkatársa, a VOLT és a Balaton Sound fesztivál programigazgatója.

Veszprém Város Önkormányzata kultúraszervezői tevékenységének elismeréseképpen 2009-ben Gizella-díjjal tüntette ki.

06. Ruttkay Gyula (Magyar építészet és építőművészet kategória)

Veszprémben, illetve Felsőörsön él. 1963-ban szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1963-tól építész tervező Budapesten, 1966-1992 között a  Veszprémi Tervező Vállalatnál építész tervezőként, irodai főépítészként dolgozott. 1992-2005 között területi főépítész volt a Közép-dunántúli Régióban, ugyanezen időszakban a területi tervtanács elnöke, majd tagja a Balatoni Tervtanácsnak és Veszprém Város tervtanácsának.Meghatározó építészeti munkái közé tartozik az ajkai városközpont (1966-1992), a veszprémi belvárosi rekonstrukció a Kossuth-utca északi oldalán (1978-1991), a balatonalmádi két tannyelvű gimnázium (1988), a veszprémi Medgyaszay István Szakképző Iskola és Kollégium (1992). Munkáját továbbá oktatási és egyházi épültek (Veszprémben, Alsóörsön, Litéren, Felsőörsön) valamint lakóépületek (Veszprémben, Ajkán, Sopronban) fémjelzik.1975-től tagja a Magyar Épitőművészek Szövetségének.

Kitüntetései: Ybl Miklós díj (1988), Építészeti nívódíj (1990), Magyar Arany Érdemkereszt (2013)

07. Tamás Ákos (Magyar képzőművészet kategória)

Porcelántervező iparművész. Szentgálon született. A Magyar Iparművészeti Egyetem elvégzése után a Herendi Porcelánmanufaktúra saját porcelántervező iparművésze lett, ahol egy teljesen új, könnyed porcelánstílust fejlesztett ki, különleges, egyéni technikákkal és formavilággal.

A finom, pasztell színű, áttetsző, áttört tálai, vázái, lámpái eljutottak Európán kívül Koreába, Japánba és Új-Zélandra is. Sok kisebb szobra mellett több nagyméretű köztéri plasztikát készített, mint a Megyei Kórház előtti, illetve legutóbb a Szent Benedek hegyen idén Húsvétkor felállított „Ecce Homo - Íme az Ember” című porcelán szobrot Veszprémben.

1977-től tagja a Művészeti Alapnak, majd Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1988-tól a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, 1991-től a Terra Kerámiaszobrászati Egyesületnek.

Készleteit, dísztárgyait eddig három Magyar Formatervezési Nívódíjjal, Miniszterelnöki Különdíjjal, a Japán MINO Nemzetközi Kerámia Fesztivál díjával, és számos kiállítási díjjal értékelték. Tevékenységét Bojtor díjjal és Veszprém Megye Érdemrendjével is elismerték.

08. Trócsányi Gergely (Magyar zeneművészet kategória)

Veszprémben született 1974. március 2-án. 1993-tól a Hollywoodoo zenekar alapítója, énekese, frontembere, szövegírója és szervezője.  A zenekarnak eddig öt nagylemeze jelent meg (2002, 2004, 2006, 2009, 2011). A Hollywoodoo-val megjárta az ország nagy könnyűzenei fesztiváljait, élt Budapesten – és hazaköltözött Veszprémbe.

2006-ban egyik főszereplője lehetett a Pálfi György  filmszemle fődíjas alkotásának. a Taxidermiának. Teljesítményével kiérdemelte a Magyar újságírók Országos Szövetsége legjobb férfi főszereplő díját, együttesével pedig megkapták a Voxcar magazintól a legjobb magyar film betétdal elismerést.  A filmmel nemzetközi szinten is nagyon szép sikereket értek e l. Járták vele a fesztiválokat Ázsiától Amerikáig, még a Cannes-i Filmfesztiválon megfordultak. Emellett szerepelt Réthly Attila Dóra című színházi darabjában is.

2005-től a Radiocafe egyik műsorának műsorvezetője. 2008-tól az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány sérült fiatalokból álló Hangadók zenekarának vezetője, művészeti vezetője.

09. Prof. Dr. Veress Gábor (Magyar tudomány kategória)

Egyetemi magántanár a belgyógyászat, kardiológia és rehabilitáció szakorvosa. Orvosi pályáját Pápán kezdte, majd Budapesten az Országos Kardiológiai Intézetben folytatta. Számos hazai és külföldi tanulmányútja után (USA , Anglia, Németország, Ausztria), 1979-től mint osztályvezető főorvos, 1996-tól mint főigazgató főorvos dolgozik a balatonfüredi Állami Szívkórházban. Igazgatása alatt a Szívkórház országos rehabilitációs tevékenysége mellett Veszprém megye szívgyógyászati központjává fejlődött. Az invazív kardiológiai beavatkozások (koszorúér tágítás, stent implantáció,  pacemaker – ICD beültetések), a sürgősségi kardiológiai ellátás szervezésével és rutinszerű alkalmazásával a szíveredetű halálozás a megyében jelentősen csökkent. Egyetemi, oktatói és tudományos tevékenységét 150 tudományos közlemény és 30 könyvfejezet fémjelzi.

Munkásságát kitüntetések, állami elismerések kísérik, kapott már miniszteri kitüntetést, átvehette az egészségügyéért Gábor György Szakmai Nagydíjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést. Balatonfüred Város Díszpolgára.

10. Zsédenyi Adrienn (Magyar zeneművészet kategória)

Az énekesnő 1974-ben született Pápán. Zenei karrierje 1994-ben a Cotton Club Singers énekegyüttessel kezdődött, amelyet három társával alapítottak. Az együttesnek Adriennel hat év alatt öt nagylemeze jelent meg. 2001-ben kilépett a formációból és azóta a White Chocolate nevű zenekar mellett szólókarriert folytat. Első debütáló albuma 2002-ben jelent meg Zséda címmel, amely aranylemez minősítést.

2004-ben jelent meg Adrienn második albuma Zséda-Vue címmel. 2005-ben jelent meg első karácsonyi albuma Ünnep címmel. Mindkét album elérte a platinaminősítést. 2007-ben Létray Ákossal énekelt duettje, a Valahol több mint 40 héten át szerepelhetett a Mahasz Top 40 rádiós slágerlistán. 2009-ben telt házas koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában, a műsor közel 15 éves pályafutásának keresztmetszete volt. 2012 őszén jelent meg ötödik stúdióalbuma, „Ötödik érzék" címmel.

Pályafutása során megkapta a VIVA Comet Legjobb női előadó díját, Fonogram-díjas, EMeRTon-díjas, BRAVO OTTO díjas, többször választották az év énekesnőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!