Hírek

2017.05.22. 18:33

Pápán gyülekeztek a legszebb kutyák

Több mint 800 eb és közel 160 fajta részvételével nemzeti kutyakiállítást tartottak a várkerti Vasas-sporttelepen. A rendezvény hatalmas sikert aratott, a szervező Ebtenyésztők Pápai Egyesülete pedig a továbbiakban ennél alább már nem szeretné adni.

Polgár Tibor

– Annak ellenére, hogy a pápai kutyakiállítás hivatalosan nemzeti (CAC) minősítésű volt, az eseményen inkább a nemzetközi jellege dominált, mivel nagyon sok külföldi kiállító, tenyésztő szerepelt a mezőnyben – nyilatkozta a Naplónak Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) elnöke. Mint mondta, Pápa tradicionálisan nagy múltú, kedvelt helyszínnek számít a szakmában. A városnak remek a földrajzi fekvése, így mindig komoly célpontja a szomszédos országok kiállítóinak. Ezt hangsúlyozta a megnyitó alkalmával mondott köszöntőjében Áldozó Tamás polgármester is, egyúttal gratulált a házigazda egyesült szervezőmunkájához. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár az ismert mondást idézte, miszerint a kutya az ember legjobb barátja, majd hozzátette, ezt a kapcsolatot jól meg lehet figyelni egy ilyen rendezvényen.

Pop Emanuel Nicu, az Ebtenyésztők Pápai Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, szervezetük tavaly nyáron átalakult, új vezetőség állt munkába, és nagyon sokat dolgoztak azért, hogy négy év elteltével ismét kutyakiállításnak adhasson otthont a város. Ez sikerült is, sőt, egyszerre két megmérettetést szervezhettek meg: délelőtt a Pápa CAC, míg délután az Esterházy Memorial CAC várta a nevezőket. Az egész napos eseményre 11 országból több mint 800 eb érkezett, csaknem 160 fajta képviseltette magát, például Ausztriából, Németországból, Csehországból is hoztak négylábúakat a gazdik. A népes mezőnyről 12 fős nemzetközi bírói csapat mondott ítéletet, köztük voltak Azerbajdzsánból, Ausztráliból érkezők is. A verseny mellett különféle kísérőprogramok is szerepeltek a kínálatban, egyebek mellett láthatott a közönség lovasíjászokat, illetve birkaterelést és kutyasport-bemutatót.

 

Korózs András összegzése szerint nagyon jól sikerült a rendezvény, a résztvevők létszáma kiemelkedő volt, és a színvonalra sem lehetett panasz. – Egy átlagos CAC-kiállításon legfeljebb 500-600 kutya van jelen, itt most 800-nál is több volt. A megfelelő létszám mindig magával hozza a minőséget. Emellett magasan kvalifikált, remek bírók értékelték a kutyákat. Nem megszokott Magyarországon, hogy egy nemzeti kiállításra külföldi ítészeket hívjanak. Most a bírók fele külföldi volt, fajtaspecialistákkal. A visszajelzések egyértelműen pozitívak: a pápai kiállítás résztvevői úgy távoznak innen, hogy jövőre is biztosan visszajönnek, mert jó minőség, kiváló rendezés és megfelelő konkurencia jellemezte az eseményt. Utóbbival kapcsolatban mondanék egy példát. A skót juhászkutya manapság nem tartozik a divatos fajták közé, egy kiállításon általában öt és tíz között van a számuk. A mostani pápai rendezvényre 25 volt benevezve belőlük, így magas konkurencia alakult ki. Amikor nem öt kutyából, hanem 25-ből nyer valaki, annak hatalmas értéke, súlya van – mutatott rá az MEOESZ elnöke.

Korózs András és Pop Emanuel Nicu a jövővel kapcsolatban elmondta, 2018-ban újra nemzeti kutyakiállítás megszervezését tervezik Pápán, illetve a helyi egyesület céljai között szerepel, hogy nemzetközi (CACIB) minősítésű, többnapos rendezvényt tartsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!