Hírek

2015.01.27. 13:51

Pandúrból rabló lett? Az adóhatóságnál is dolgozott a sikkasztással megvádolt gazdasági szakember

Veszprém – A 90-es évek elején az adóhatóság munkatársa is volt S. V., a sikkasztással megvádolt, s most előzetes letartóztatásban lévő gazdasági szakember.

Tremmer Tamás

A megye közvéleménye továbbra sem tér napirendre S. V., a Verga Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettese ügye felett, akinek a szakmai életrajzában vannak még érdekességek. A Napló úgy tudja, S. V. éveket dolgozott a szocialista nagyvállalatnál, a Bakony Műveknél. Ezt követően megfordult a TÁKISZ-nál is, amely a Magyar Államkincstár jogelődje. Innen az adóhatósághoz vezetett az útja, ahol a belföldi társaságok osztályán dolgozott a 90-es elején. Ezután nyolc évet húzott le a balatonfűzfői lőszergyárnál. Onnan akkor távozott, amikor az olasz tulajdonú Nike Fiocchi svájci kézbe (HalTech) került. A sikkasztás az átvétel során zajló átvilágításkor bukott ki. Az eljárás során több mint 600 millió forintos csalásra derült fény! Az új tulajdonosok egyből eljárást kezdeményeztek ellene.

S. V. már ennek ismeretében vállalt munkát az állami kézben lévő Veszprémi Erdőgazdaságnál, ahol – úgy tűnik – folytatta a Fűzfőn megkezdett tevékenységét. Információnk szerint 60 millió forint hiányzik a Verga Zrt. kasszájából.

Kerestük Tengerdi Győző távozó vezérigazgatót is, akit a kialakult helyzettel kapcsolatban kívántunk megszólítani. Azt szerettük volna megtudni, tudott-e S. V. előéletéről? Milyennek ítélték a munkavégzését? Miért rendelt el belső ellenőrzést januárban, aminek a következtében azonnal menesztették S. V.-ét? Kérdéseinkre nem kívánt nyilatkozni. A jövőjét firtató érdeklődésünkre azonban elmondta, a családi vállalkozást hagyta el, amikor Veszprémben munkát vállalt, most oda tér vissza.

A Földművelési Minisztérium (FM) az elmúlt héten arról tájékoztatott, hogy a megbízott vezérigazgatónak, Pál Lajosnak kiadták, kezdeményezze a társaságnál a pénzügyekkel és a könyvvizsgálattal foglalkozó dolgozó munkaviszonyának és szerződésének megszüntetését, ami január 23-ával meg is történt. Egy ilyen „lefejezést” követően nagyon nehéz helyzetbe kerül minden társaság. A Vergánál is súlyos a helyzet. Próbáltunk megszólítani kirúgott, s még a cégnél maradt kollégákat. A nyilatkozattól – akár név nélkül is – mindenki elzárkózott. A még ott dolgozók - érthető módon – az állásukat féltették, a távozók pedig attól tartottak, hogy a büntetőeljárás miatt bajuk esik, ha bármit is mondanak

Információink szerint a vállalatnál semmit sem tudtak S. V. előéletéről. Munkába állását követően, de már később mindössze annyit jelzett, hogy a korábbi a munkahelyével kapcsolatban tanúként hallgatják meg. A Vergánál mindenki arra gondolt, hogy a tulajdonosváltással kapcsolatban lehetnek polgári, gazdasági jogviták, ezért kell tanúskodnia.

A kialakult helyzetre irányuló hétfői megkeresést Pál Lajos elhárította. Jelezte, minden nyilatkozatra kizárólag az FM jogosult. Természetesen őket megkérdeztük. Szerettük volna megtudni, hogy mennyi embernek mondtak fel; a távozókat mikorra sikerülhet pótolni; mikorra várható új vezérigazgató kinevezése; és a többi. Választ azonban nem kaptunk.

Kapcsolódó anyagok:

Nem élt kiemelkedő jómódban a hatszázmilliós sikkasztással gyanúsított nő

Előzetesbe került a Verga Zrt. volt gazdasági vezérigazgató helyettese

Hogy lehet sok pénzt lopni? - elmondja a könyvvizsgáló

Sikkasztó vezető? Hatszázmilliónál is több tűnt el a cégnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!