Hírek

2014.09.17. 09:23

Nőtt a Balaton vízállása (frissítve)

Egy hét alatt tíz centit nőtt a Balaton vízállása, így már 134 centiméter. Folyamatosan eresztik a vizet a Sió-csatornán, a Balaton még nem lépett ki a medréből.

Prevics Éva

Szeptember 3-án nyitották meg a zsilipet, folyamatosan eresztik a vizet a szakemberek, 10 köbméterrel kezdték, pénteken már 50 köbmétert eresztenek majd le másodpercenként. Most 134 centiméter a Balaton átlagos vízállása, az utóbbi egy hétben tíz centiméterrel nőtt. Ebben az időszakban 95 centiméter körüli érték lenne a megfelelő – tájékoztatta a Naplót az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.



A képek szeptember 15-én készültek (Fotó: Prevics Éva)

A magas vízállás a sok csapadéknak köszönhető. A nyár utolsó heteiben 1921 óta a negyedik legmagasabb értéket mérték a szakemberek és az előrejelzések szerint a szeptember is végig az átlagosnál csapadékosabb lesz. Siklós Gabriella elmondta: ebben a térségben csak a Kis-Balatonnál van harmadfokú belvízvédelmi készültség, máshol nincs, de a védekezésért felelős vízügyi szakemberek folyamatosan készenlétben állnak. A magas vízállás elsősorban a déli partot veszélyezteti, de csak tartós, egyirányú szél esetén alakulhat ki komolyabb elöntés.

Az északi parton lévő településeken nem okozott gondot a vízállás. A hullámok láthatóan néha kicsaptak, de a Balaton nem lépett ki a medréből. A vízbe benyúló stégeket azonban sok helyen teljesen elborította a Balaton.Füreden a Vitorlás étteremnél lévő kis stég a hét elején gyakorlatilag teljesen eltűnt.

A rengeteg csapadék inkább belvíz formájában jelentett problémát. Több településen a sétányokat, parkokat is napokig víz borított.

Tihanyban most nem jelent gondot a magas vízállás – mondta a Tósoki Imre polgármester. A strandok már bezártak, ezért ha a Balaton ki is lépne a medréből, akkor sem okozna kellemetlenséget a turistáknak.

Alsóörsön mini tavak alakultak ki a strandon a sok eső miatt, és a kempingben is több sátor vízben áll – mondta Hebling Zsolt polgármester. A helyzet azonban most még mindig jobb, mint pár napja, amikor pincék és kertek álltak vízben.

Semmit nem az ilyen intenzitású esőre terveztek – közölte Balatonfüred Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának vezetője. Kosler Zoltán úgy tájékoztatott: a vízelvezető rendszerek 110 centiméteres vízszinthez vannak igazítva, a mostani nagy mennyiségű csapadék után a Balatonba vezető rendszerek víz alá kerültek, ez pedig érthetően csökkenti a vízelvezető képességet. Ennek ellenére nem volt akkora baj, mert zárt rendszereken keresztül sok vizet el tudtak vezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!