Hírek

2014.11.27. 13:52

Napló-hagyaték az utókornak - Együttműködési megállapodást kötött a PLT és a pápai könyvtár

A megyében egyedülálló, példaértékű módon a Napló helyi vonatkozású tartalmainak digitalizálását és archiválását is ellátja a Jókai Mór Városi Könyvtár. Az intézmény a jól működő tevékenységet a jogtulajdonos Pannon Lapok Társaságával kötött együttműködési megállapodással szentesítette csütörtökön.

Polgár Tibor

A pápai bibliotékában tartott eseményen Hermann István könyvtárigazgató kiemelte, intézményük évek óta készít digitalizált, kereshető adatbázist a Naplóban megjelenő pápai és járási vonatkozású újságcikkekből, fotókból. Két irányban láttak neki a munkának: az aktuális anyagok mellett a régmúlt idők dokumentumait is feldolgozzák.

– Előbb-utóbb a kettő összeér, és akkor egy teljes pápai adatbázissal rendelkezünk majd. Úgy tudom, a környéken mások nem foglalkoznak ilyennel, ezért külön örülök, hogy a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárnak sikerült egy ilyen úttörő kezdeményezésbe kezdenie – fogalmazott Hermann István.

Hermann István (a kép jobb szélén) köszönti az esemény résztvevőit. Balról: Németh F. Bernadett, Áldozó Tamás, Szabó Miklós és Kinde Kálmán (Fotó: Babos Petra)

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere megjegyezte, ezelőtt húsz évvel már felvetette, jó lenne a pápai újságokat hozzáférhetővé tenni a városban. Akkor ez még csak a nehézkesen kezelhető mikrofilmeken keresztül volt lehetséges, mígnem elérkezett az idő, amikor a tartalmakat digitalizálni lehetett. A pápai könyvtár hozzálátott egy nagyszabású, rendkívül értékes, az intézmény honlapján bárki számára elérhető adatbázis létrehozásának, amelyben lehetőség van különféle keresési szempontok alkalmazására. A városvezető hangsúlyozta, a tapasztalatok azt mutatják, van igény az ilyen adatbázisokra, végül pedig örömét fejezte ki a pápai könyvtár és a Napló közti együttműködés miatt.

A jogtulajdonos képviseletében Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága (PLT) ügyvezetésének elnöke rámutatott, a Napló egyedülálló kordokumentumainak továbbélését a digitalizálás fogja biztosítani.

– Örülünk a megállapodásnak, egyúttal keressük és várjuk azokat a közösségeket, intézményeket, amelyek hasonló kezdeményezésben érdekeltek – fűzte hozzá a PLT első embere.

Hermann István és Szabó Miklós aláírja az együttműködési megállapodást (Fotó: Babos Petra)

Ezt követően Hermann István, Szabó Miklós és Kinde Kálmán, a PLT gazdasági ügyvezető igazgatója ellátta kézjegyével az együttműködési megállapodást. Németh F. Bernadett, a Napló főszerkesztője zárszóként elmondta, a Pannon Lapok Társaságánál nagy lendületet vett a digitális újságok fejlesztése, bővítése. Veszprém megye napilapjának digitális változata immár két hónapja számos új tartalommal, 20-22 oldalon jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!